szerda, 28 december 2016

Még lehet jelentkezni! - Versszínház a suliban '56

Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára emlékező emlékév rendezvény sorozatához a Versszínház™ is csatlakozott.

„Versszínház™ a suliban" projektünk keretében az ’56-os emlékbizottság megbízásából és támogatásával országos előadássorozatot indítottunk közép- és főiskoláknak.

Az iskolai érdeklődés oly mértékű lett az előadások iránt, hogy októberben indult sorozatból december 13-ra 18 előadást játszottunk az iskolákban és művelődési intézményeiben.

A sorozat 2017-ben is folytatódik, az érdeklődő iskolák - vagy művelődési intézmények jelentkezését továbbra is várjuk Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.!

A sorozatban rendhagyó versszínházi irodalom- és történelemórákon, többszörösen díjnyertes Faludy György-előadásunkkal, a költő életén és költészetén keresztül elevenítjük meg az 50-es évek „Sztálini” Magyarországát, a kort, melyből a forradalom kirobbant.

Előadás helyszíneink voltak Magyarországon és Szlovákiában is.

A projekt keretében eddig az alábbi városokban jártunk:

Gyula,

Helyszín:

Erkel Ferenc Művelődési Ház

Oktatási intézmény:

 

270 diák

20 felnőtt
versszinhaz gyula

Nagymegyer (Szlovákia)

Helyszín:

Művelődési Központ

Oktatási intézmény:

Hidaskürti Magán Szakközépiskola

200 diák

10 felnőtt 
versszinhaz nagymegyer

Abony,

Helyszín:

Városi Művelődési Ház

Oktatási intézmény:

Kinizsi Pál Gimnázium

140 diák

40 felnőtt 
versszinhaz abony

Agárd,

Helyszín: 

a gimnázium tornaterme

Oktatási intézmény:

Chernel István Ált. Isk. és Gimn.

90 diák

7 felnőtt
versszinhaz agard

Budapest, 

Józsefváros

Helyszín:

H13 Rendezvény Központ

Oktatási intézmény:

Fazekas Mihály Gimnázium

Lakatos Menyhért Ált.Isk.és Gimn. 

130 diák

20 felnőtt 
versszinhaz jozsefvaros

Budapest,

Helyszín:

az iskola díszterme

Oktatási intézmény:

Deák Téri Evangélikus Gimnázium

110 diák

10 felnőtt
versszinhaz deakterigimnazium

Kunszentmárton,

Helyszín:

Szabó Gyula Művelődési Ház

Oktatási intézmény:

Kunszentmártoni Gimnázium és Szakképző Iskola

110 diák

20 felnőtt 
versszinhaz kunszentmarton

Újszász,

Helyszín:

Művelődési Ház

Oktatási intézmény:

Szolnoki Műszaki Szakképzési CentrumRózsa Imre Középiskolája

120 diák

10 felnőtt 
versszinhaz ujszasz

Buda,

Helyszín:

Jókai Klub színházterme

Oktatási intézmény:

Testnevelési Egyetem Gyakorló Sportiskolai Általános Iskola és Gimnázium

 

40 diák

20 felnőtt
versszinhaz jokai klub

Budapest, Pesterzsébet

Helyszín:

az iskola tornaterme

Oktatási intézmény:

„Budapest” Baptista Szakgimnázium

 

 

340 diák

30 felnőtt
versszinhaz pesterzsebet

Budapest, 

Rákospalota

Helyszín: 

Dokumentumtár és Könyvtár

Oktatási intézmény:

 

40 diák

20 felnőtt
versszinhaz rakospalota

Szeghalom,

Helyszín:

Nagy Miklós Városi Könyvtár

Oktatási intézmény:

 

  versszinhaz szeghalom

Tiszaföldvár,

Helyszín: az iskola könyvtára

Oktatási intézmény:

Hajnóczy József Gimnázium

60 diák

15 felnőtt 
 versszinhaz tiszafoldvar

Szentendre,

Helyszín: a kápolna

Oktatási intézmény:

Szentendrei Református Gimnázium

 100 diák

6 felnőtt

 verszinhaz szentendre

Kecskemét,

Helyszín: Megyei Könyvtár

Oktatási intézmény:

Szent-Györgyi Albert Szakkgimnázium

110 diák

10 felnőtt 
versszinhaz kecskemet

 

Az előadások sikere a diákok visszajelzéseiben mérhető igazán. Néhány idézet diákoktól és pedagógusoktól:

 

Diákok véleményei:

  • „Szerintem az előadás nagyon jó volt, mert nem volt unalmas. Én igazából nem szeretem a verseket, de így előadva tetszett. Így jobban el tudtuk képzelni, hogy régen mit éreztek az emberek.”
  • „Az 50-es évek megjelenítése egyszerre megrázó és ironikus volt. Tetszett. Nagyon szépen köszönjük a rendkívüli színházi élményt.”
  • „Az egészben az tetszett legjobban, amikor Amerikában volt és mikor pilótaként mesélt. Számomra tanulságot is adott Faludy György az Ön előadásában, mégpedig azt, hogy akárhova mehetek a világban, a szívem, a honvágyam akkor is haza fog hozni.”
  • „Azzal az elvárással mentünk oda, hogy versrészleteket fogunk hallani. Fel voltunk készítve a költő életével kapcsolatosan is, ezért az egészet nagyon jól értettem. Voltak benne olyan motívumok, mint pl. a pillangó vagy hogy egy egérhez hasonlította magát a művész, ezek nagyon tetszettek. A külföldön játszódó jelenet nem igazán tetszett, mert nem a hazáról szólt. Az is jó volt, hogy megkaptuk papíron a versek listáját, és követni tudtam az eseményeket. Kellemes élményben volt részem.”
  • „Élvezetes és tanulságos volt, de egyben furcsa is. Szokatlan volt, egy olyan ember költeményeit hallani valaki mástól, aki ott volt és átélte a borzalmakat.”
  • „A műsor számomra kellemes csalódás volt, mert én arra számítottam, hogy a versek miatt nem fogom érteni a mondanivalót, de nem így történt. Ebben a díszlet is sokat segített főként a versek, de a történések megértésében is. Szerintem az egyszemélyes előadásmód is még érthetőbbé tette az előadást, mintha több színész beszélt volna.”
  • „Az előadás nagyon élvezetes, letisztult, nyomon követhető volt. Amit az előadással közölni szándékozott, azzal, hogy ily módon átélte a szerepét, teljes mértékben átjött, és egy gyönyörű megemlékezést tudhatunk magunk mögött egy nagyszerű művész által. Legjobban az utazós részek tetszettek, de a börtönjelenet is fantasztikus volt. Köszönjük a szíves közreműködését!”
  • „Nekem személy szerint nagyon tetszett az előadás, Miklós bácsi produkciója. Amikor azt mondta, hogy ez egy felnőtteknek szóló előadás lesz, egy kicsit megijedtem, de szerencsére mindent megértettem belőle. Számomra azok voltak a legszebb pillanatok az előadásban, amikor megcsillant a szeme. Összességében nagyon tetszett a produkciója, remélem máskor is jön.” – általános iskolai tanuló!
  • „2016. október 24-én hétfőn Tiszaföldváron a Hajnóczy József Gimnázium könyvtárában vettem részt Turek Miklós Faludy György verseit feldolgozó előadásán, amely az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére készült.

    Nagyon érdekes és elgondolkodtató volt. Amikor először hallottam erről azt gondoltam, hogy majd elmeséli Faludy György életét és idéz a verseiből, de ez a megoldás nekem sokkal jobban tetszett. Szerintem így különlegesebb volt, ezzel a színészi feldolgozással emlékezetesebbé tette számomra.  A bemutató szemléltetéséhez eléggé kevés volt a hely, így a költő életének fontosabb helyszíneit egy-egy tárggyal helyettesítette, ez szerintem nagyon jó és kreatív megoldás volt. Az egyes helyszínek, például Afrika és Budapest között csak néhány lépés távolság volt, így egyik pillanatról a másikra egy újabb helyszínen folytatódott a történet, ez is egy csodálatos ötlet. Nagyon tetszett, ahogy láttam mennyire beleéli magát a szerepbe, ezáltal valamennyire én is átéreztem, például a recski munkatáborban átélt érzelmeket. A versek bár nem a forradalom időszakában íródtak, mégis jól kifejezték az akkori hangulatot, állapotokat.

    A műsor végén írhattunk az emlékkönyvbe, ami nem egy szokványos könyv volt, mivel feketék voltak a lapjai és fehér tollal lehetett bele írni. Számomra a vártnál ez is érdekesebb volt és a fordított gondolkodást tükrözte. Ez a „színdarab” segített átértékelni a napjaink nehézségeit, hiszen ezek eltörpülnek a bemutatott akkori problémák mellett.” Tiszaföldvár, 2016. október 27. Major Edit Ágnes 9.a
  • „Kíváncsian vártuk az előadást, bár mindannyian azt gondoltuk, szokványos életrajzi ismertetést hallunk, és eközben verset is mondanak. Ehhez képest egészen mást kaptunk: nagyszerű színházi előadást, amely egyáltalán nem volt unalmas. Az előadás révén megismertünk egy számunkra ismeretlen költőt, életének nehézségeit, emberi tartását, és műveiből is ízelítőt kaptunk.„
  • „Örültem, hogy tanulhattam is ebből. Az előadó nagyon tehetséges.”
  • „Tetszett nagyon. Érdekes volt, hogy olyan sok szöveget meg tudott tanulni. Átéléssel adta elő a költő életét, bár nehéz szöveg volt, oda kellett figyelni, hogy megértsük a lényegét.”
  • „Ilyen színvonalas előadást még nem láttam. Érdekes volt, és még humor is volt benne. Jó volt.”
  • „Számomra nem megszokott az, hogy egy előadás egy személyben játszódik végig. Érdekes volt az egész, a mondanivalója átjött teljes mértékben. Zseninek kell ahhoz lenni, hogy valaki ezt végigcsinálja. Neki sikerült!”
  • „Nagyon színvonalas előadás volt, humoros olykor komoly. Érthetően adta elő, és nagyon szépen beszélt és énekelt. Szívesen néznék több ilyen előadást.”
  • „Szerintem jó volt, nem volt szokványos műsor. Izgalmas, nem mindennapi műsort mutatott be. Szépen, artikuláltan beszélt, nem komor, hanem feldobott hangulatú előadást láthattunk. Igazi „egyszemélyes hadsereg” volt.”
  • „Szerintem nagyon jó volt. Élethűen játszotta a szerepét, és izgalmas volt. Többször kellene ilyen előadást néznünk.”
  • „Tetszett az előadás. A színész jól elő tudta adni a történéseket. Olyan volt, mintha mi is ott lettünk volna.”
  • „A színész rendkívüli módon adta elő egyedül az egész életművet. Nagyon élvezetes előadás volt, nem gondoltam volna, hogy egy ilyen nagyszabású előadást egy színész, egyedül, ilyen jól elő tud adni. Az előadás számomra nagyon érdekes, emlékezetes volt.”
  • „Nekem nagyon tetszett. Meglepő volt hallgatni egy életet más ember előadásán keresztül. Elképesztő, hogy ilyen nehéz szöveget tökéletesen meg tudott tanulni, és vissza tudta adni.”
  • „Az előadás nagyon intenzív volt. A művész úr sok energiát fektetett bele. Nagyon jól érzékeltette a helyszíneket. Az előadás kivételes és lenyűgöző élmény volt.”
  • „Nekem tetszett az előadás, mivel én semmit sem tudtam Faludy Györgyről, ebből a szempontból hasznos is volt. Talán lehetett volna kicsivel rövidebb, mert a vége felé már nem tudtam odafigyelni és megjegyezni, amit látok hallok. Remélem, lesz még több ilyen előadás Kunszentmártonban!”
  • „Szerintem nagyon jó volt az előadás. Nagyon tetszett, hogy egy személy egy helyszínen ilyen sokszínűen/oldalúan elő tud egy ilyen művet adni. Jól, érthetően össze voltak szedve a versek egymás után. Külön tetszett, hogy beleélte magát a művész, teljesen átélte az előadást. Lehetnének még ilyen előadások, csak kicsit színesebbé téve, pl. képekkel, fényekkel, zenékkel.”
  • „Nem erre számítottam, azt hittem unalmas lesz, de kellemesen csalódtam!”
  • „Az előadás nagyon érdekes volt. Tetszett, hogy ilyen kreatívan volt megoldva az, hogy a helyszínek változnak. A versek számomra sok dolgot árultak el a költőről. Olyanokat, mint például az érzelmei vagy a véleménye. A későbbiekben úgy érzem, jól jöhet a történelmi tanulmányaimhoz, és sokat segíthet az irodalomban is. Az előadás hossza szerintem lehetne rövidebb. Ha lenne még ilyen előadás, biztosan megnézném!”
  • „Nem gondoltam, hogy versekből ilyen jó műsort lehet csinálni!”
  • „Úgy mentem az előadásra, hogy nem számítottam igazán semmire. Nagyon tetszett. Minden rendben volt, viszont lehetne több díszlet. Tetszett az ének, humoros volt, jó volt. Nem tudok róla rossz véleményt mondani. Tetszett a fénytechnika. Azért nem semmi 70 percen keresztül beszélni. Lekötötte a figyelmemet.”
  • „A díszletet kicsit kevésnek tartottam, és azt hittem, több szereplő lesz, de így is tetszett. Tetszett, hogy versekből állt az előadás, ami érdekessé tette számomra az egészet.”
  • „Az előadás tetszett nekem. Jó volt a hangvétel, ahogy a színész átélte a történetet. Az, hogy meg tudta tanulni azt a sok verset, csodás volt. Azzal, ahogy átélve mondta a szöveget, a nézőkkel is érzékeltetni tudta a hangulatot. A díszletek is nagyon jól meg lettek csinálva. Maga az egész előadás nagyon jó volt, mert mindenki jól érezte magát. Egy csodás élményben volt részem.”
  • „Valójában azt hittem, a rendszerváltás előtti időkről lesz szó, de így nekem jobban tetszett, hogy vegyítve voltak Faludy György versei a korszakról. Érdekes, színes volt, viszonylag rövidnek találtam, pár percnek tűnt, de valójában egy óra volt.”
  • „Nagyon tetszett, ahogy a színész egyedül eljátszotta a szerepet. A mozgása, a beszédstílusa nagyon illett a darabhoz. Azt hittem, unalmas lesz, ez így együtt lekötötte a figyelmemet.”
  • „A helyszínek jól meg voltak rendezve, az idő olyan gyorsan telt, hogy nem is tűnt annyinak, amennyi volt. Jó előadás volt!”
  • Az elején kicsit rosszul esett, hogy nagyon hirtelen kezdődött az előadás. Egyszercsak hirtelen felugrott a színpadra a művész, és már kezdődött is az előadás úgy, hogy előtte még a bevezetésről volt szó. Nem volt kellő hatásszünet a bevezető és az előadás között számomra. A színdarabot viszont ennél jobban nem lehetett volna előadni szerintem. Az előadásmód jó volt, érzékelhető volt a helyszínek változása, itt-ott a karakterváltás, az utazások, ezek nagyon jól meg voltak csinálva. A művész szimpatikus volt, nem volt sznob, jó volt hallani, hogy nem felejtette el, hogy ilyen kisvárosból származik. Azt viszont hozzá kell tennem, hogy nagyon hosszú volt számomra az előadás, diák vagyok, a 45 perces órát sem tudom végigfigyelni, így az előadásban is vannak fekete foltok a fejemben.”
  • „Amikor megtudtam, hogy egyszemélyes előadásról van szó, nem tudtam, hogy mire számítsak. Nem láttam még ilyet, de a kivitelezés tetszett. Az érzéseket szerintem jól át tudta adni a művész. Igaz, voltak részek, ahol elveszítettem a fonalat, de csak azért, mert a költői nyelvet nem mindig értem, de később ezek a részek is megvilágosodtak. A darab előtti rövidke bevezetés hasznos volt. A díszletben meg pont az egyszerűsége tetszett. A darab témája is meg tudott fogni, Faludy Györgynek nagyon érdekes élete volt. Ami nem tetszett annyira, a végén a sötétben való ének. Igaz, tudom, mit jelentett és hatásos volt, de lehangolt. Egyszóval a véleményem pozitív, köszönöm, hogy láthattam!”
  • „Szerintem jó volt az előadás, a díszlettel, előadásmóddal, mindennel. De mivel a fiatalok manapság nem szeretnek verseket olvasni, és sok időt töltenek a számítógép előtt, az előadást én valamilyen kivetítéssel izgalmasabbá tettem volna a számukra. Az is jó volt, hogy az előadó a műsor előtt beszélt egy kicsit magáról és az előadásról, felkeltette vele az érdeklődésemet.”
  • „Az előadás is a színész nagyon jó volt, jók voltak az ötletek, én mégis láttam pár diákon, hogy nem élvezik. Szerintem ez azért van, mert a korosztályomban már más az ingerküszöb, szeretik, ha villog, csattog, zenél valami, én ilyen effektekkel kötöttem volna le a figyelmüket, bár azt nem tudom megmondani, hogy hova illettek volna ilyen effektek.”

 

 Tanárok véleményei:

  • „Csodálatos, felemelő, nagyszerű élmény volt. Beszélgettünk a gyerekekkel, akik elmondták, hogy nem gondolták volna, hogy 60 percig végig tudnak ülni egy versszínházi előadást, de olyan gyorsan elröpült, hogy észre sem vették. …” Papp Zsuzsa szervező tanár
  • „Gondolatébresztő képeket láthattak a diákok a történelemből, átérezhették a honvágy érzését. Az ilyen előadás azt is megmutatja a gyerekeknek, hogy a költő nem valami Parnasszuson élő érinthetetlen lény, hanem hétköznapi ember hétköznapi érzelmekkel, hétköznapi problémákkal, és ha egy költőnek érthetőek a versei – bár egy színész szájából hallják azokat –, el fogják hinni, hogy más költők verseit is meg lehet érteni, aztán következő lépésként talán kipróbálják, milyen előadni a verseket, és végül talán azt is kipróbálják, milyen megírni a verseket.

    Ha csak elindulnak a fenti úton, már elértünk valamit. Az én tanári és mindenekelőtt nevelői munkámat mindenképpen segíti egy ilyen előadás, ezért köszönöm Turek Miklós művész úrnak ezt a lehetőséget!”
  • „Az előadás érdekes és mélyreható volt. A diákok nemcsak Faludy György verseit hallgatták meg, de megismerték az író életútját is. Megtapasztalták, milyen lehet emigrációban élni, milyen volt a kommunista elnyomás és a megfélemlítés.”
  • „Még egyszer megköszönöm a nagyszerű előadást, amely mindannyiunk számára minőségi színházi élményt is adott. Diákjaink nem csupán Faludy Györggyel és életművével, hanem azzal a korral is megismerkedhettek, amelyben élt. Külön erénye az előadásnak, hogy a helyszín megjelenítésében számított a nézők fantáziájára, kiváló volt a rendezés és a Világítás. Az előadás egyaránt hatott az értelemre és az érzelmekre.

    Örülünk, hogy az előadásnak köszönhetően egyszerre két tehetséges emberrel találkoztunk.”

    -a kecskeméti Széchenyi István Idegenforgalmi Vendéglátóipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája pedagógusai