Pilinszky Fesztivál

Az előző évi Faludy 100 Fesztivál sikerét látva 2011 őszén Versszínházunk a Gödör Klubbal együttműködve megszervezte a Pilinszky János születésének 90. és halálának 30. évfordulójára emlékezve a Pilinszky Fesztivált.

A műsorban többek között olyan neves művészek léptek fel, mint HOBO, Szabó Balázs Bandája vagy a  Franciaországból érkező Fantazio zenekar.

A fesztivált Nágel Kornél Pilinszky-kiállítása nyitotta és természetesen a Kosbor Trio és Turek Miklós is színpadra lépett Pilinszky költészetét bemutató verszenei előadásunkkal.

A Népszabadság újságírója így fogalmaz előadásunkról:

"A Kosbor Trió koncertjén pedig megtörténik velem az, amire korábban nem is mertem gondolni: dúdolni kezdem Pilinszkyt. Verebes Ernő zenéje sokkal komolyabb, ünnepélyesebb volt Hobo előadásában, semhogy az ember bátran csatlakozna hozzá, a Kosbor középkori dallamai, játékos zenéje viszont áttöri a gátat. Az Őszi vázlat mosolygós zenéje vagy a Trapéz és korlát kissé komorabb futamai valóban fülbemászóak. A trió ugyanakkor hangosabb, lepattan róla az utcazaj, és egy fokkal szabadabb is, a szólók, az improvizációk kitöltik a versek szabadon hagyott réseit. A zenekarhoz csatlakozó Turek Miklós pedig a Meghatározást és a Fabulát eleveníti fel szuggesztíven, az emberek közé beszökött, agyonvert „tisztaszívű állat” meséjét, amely most is szíven üt. Benne van az egész félrement, megcsúfolt, odahagyott huszadik század is. Az elvesztett emberségünk. Turek persze profi, nincs meg benne Hobo tétovasága, védekező gesztusai. Könnyedén lépi át szavak állította gátakat. Ő a profizmusát adja át őszintén, Hobo pedig az őszinteségét profin.

Tovább a cikkhez

 

Rendhagyó irodalomóra

versszinhaz-iskola

"Versszínház a suliban"

versszínházi rendhagyó irodalomóra sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására!

Az előadás hossza 60 perc.

Rólunk mondták

Varga Mária
Kedves MűvészÚr!

Nagyon köszönjük a tab-i előadást!
Gyönyörű volt!
Köszönjük, hogy elhozta nekünk az "igazi" Faludy-t, akit nem ismertünk.

Reméljük, nem sokára újra üdvözölhetjük körünkben.

Jó egészséget kívánunk!

V.Mária