szombat, 03 február 2024

Új országos versszínházi előadássorozat közép- és főiskoláknak az ELTE addiktológia tanszékével együttműködve

A nagysikerű Faludy, Arany és Petőfi országos előadásssorozataink után, most Pilinszky Jánossal indulunk útnak egy különleges irodalom- és etikaoktatással, számítógépes-játékfüggőség prevencióval és kiberbiztonsági tudatosítással ötvözött projekt keretében az ELTE Addiktológia tanszékével és a Zichy Szín-Műhellyel együttműködve.

Pilinszky János meséiből szőtt versszínházi monodrámánkat WORLD OF PILINSZKY címmel 2021-ben a MÜPA Fesztivál Színházában mutattuk be Turek Miklós rendezésében és előadásában, Rúzsa Magdolna, Gundel Takács Gábor és Galambos Péter közreműködésével. Az előadás zenéjét, akusztikai hátterét a Liszt-díjas TALAMBA Ütőegyüttes alapító tagja, Szitha Miklós szerezte és szolgáltatta. A látványvilág Karcis Gábor videódesigner munkája, jelmezét Glotz Erika jelmez és divattervező készítette.

 

Az előadás egy világtól elvonult gamer fiú története, aki Pilinszky János létmeséinek, morális útmutatásainak segítségével szabadul ki monitorjainak folytogató fogságából.

 

 

Idézet egy előadás utáni szülői levélből:

„Köszönjük a tegnapi különleges színházi élményt! A 14 éves nagy fiamnak és a férjemnek nagyon nagy élmény volt! Teljesen elvarázsolva jöttek ki az előadásról. Ha lesznek további előadások, remélem, én is eljutok megnézni, mert én vagyok a család nagy Pilinszky rajongója. Nagyon örülök, hogy a színház és Pilinszky így közelebb került a családhoz. Gáspár Szilvia”

 

Szerveződő új előadássorozatunkban ezt az előadást kiegészítjük a számítógépes játékfüggőségről vagy a kibetbiztonság fontosságának tudatosításáról folytatott interaktív beszélgetésekkel az ELTE addiktológusainak, játékfüggőséggel foglalkozó szakembereinek, illetve kiberbiztonsági szakemberek vezetésével.

Az előadásokat művelődési intézményekben visszük színpadra az érdeklődő közép- és főiskolák diákjainak, reményeink szerint az ország egész területén meghívhatóan. Az előadássorozat finanszírozása támogatói adományokból történik. Az kedvezményzett intézményektől csak a lehetőségeik szerinti anyagi hozzásjárulások szükségesek. 

 

Amennyiben művelődési intézményed, iskolád szeretne rész venni az előadássorozat megvalósításában helyszínként vagy érdeklődő iskolaként, jelezd nekünk Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..