Kosbor Trió

kosbor trioA KOSBOR együttes 1987 óta énekel verseket Tamás Benedek vezetésével.

Az együttes 2008 tavaszától KOSBOR Trió formában zenél Gyulai Csaba és Nemes János közreműködésével. Zenei stílusa a versalapú etno-kamarazene, a "Wor*d Music".

A különleges hangszereken megszólaló középkori dallamok átfonják a verseket, hol harmonikus, hol szikár, hol improvizatív hangzás új életet ad az ismert és a kevésbé ismert verssoroknak.

A Trióban a szaxofon nyers ereje egészíti ki a lantgitár lágyságát, a gadulka és a kavola érzékeny megszólalását az ütőhangszerek életereje teszi teljessé.

Az együttes Pilinszky-anyaga CD formában és koncertszerű előadásban létezett kezdetben. 

Kővári Katalin rendező javaslatára az együttes vezetője, Tamás Benedek  kereste meg Turek Miklóst, hogy vermondóként közreműködjön a produkcióban. 

Így született meg ez az izgalmas verszenei előadás, melyről a Népszabadság kritikusa a következőket írta: "A Kosbor Trió koncertjén pedig megtörténik velem az, amire korábban nem is mertem gondolni: dúdolni kezdem Pilinszkyt. Verebes Ernő zenéje sokkal komolyabb, ünnepélyesebb volt Hobo előadásában, semhogy az ember bátran csatlakozna hozzá, a Kosbor középkori dallamai, játékos zenéje viszont áttöri a gátat. ..." /Tovább a cikkhez/

Kosbor Trió előadásai a Versszínház repertoárján:

 

A KOSBOR Trió weboldala

 

Rólunk mondták

Bertus
Tisztelt Művész úr, kedves Miklós!

Nagyon köszönjük a székesfehérvári Faludy előadást.
Csodálatos élmény és maradandó volt az Ön vesmondását hallgatni egy megrázó élettörtánet történet előadójaként. Az est felépítése is remek volt. Egy teljes értékű színházi előadást kaptunk aznap este a nem épppen színházi körülmények ellenére.
Visszavárjuk tö...