"Lelkem Aranyom!"

"Kétszereplős" monodráma Arany Jánosról és Petőfiről az Arany János Emlékbizottság és a HUAWEI támogatásával.

 Szerkesztő, rendező és előadó: Turek Miklós

 Bemutató:  2018. október 11.

Helyszín:  Hungarikum Színház

arany janos lelkemarany


"Úgy szeretnélek már látni, és megölelni és fölkiáltani a múzsa nevében. „Lelkemből lelkedzett gyönyörű magzatom!”, mint Toldinak mondja az anyja."

- Petőfi Sándor

A tartalom:

„A földet is sugárok érlelik, de

Ezek nem nap sugárai, hanem

Az embereknek lelkei.

Miden nagy lélek egy ilyen sugár, de

Csak a nagy lélek, s ez ritkán terem;”- írja Petőfi Az apostolban.

 

Hogyan történhetett hát, hogy a magyar nemzetnek és irodalomnak egyszerre született két olyan géniusza, mint Arany János és Petőfi Sándor?

Akik 170 évvel ezelőtt a ’48-as sorsfordító történelmi időkben a hitét és kultúráját is veszteni látszó magyar nemzetnek új hitet és erőt adtak. Akiknek esztétikai és gondolati iránymutatásai máig meghatározzák gondolkodásunkat?

Arany és Petőfi mindössze két és fél évig tartó barátsága, talán nagyobb rejtély, mint gondoljuk.

Talán e látszólag személyiségében teljesen különböző két ember, egyazon „NAGY” lélek két létformáját testesíttette meg egy időben, hogy a krízisben lévő magyar nemzetet átsegítsék nehéz időszakán. Szokatlan gyorsasággal kibontakozó barátságuk is talán ennek a lelki egyezésnek szép bizonyítéka.

Az előadás e ketté hasadt lélek képzelt párbeszédét eleveníti meg 10 esztendővel a magyar szabadságharc bukása után, mikor a magyar nemzet legnagyobb kérdése így hangzott: ”Lenni vagy nem lenni?”

Az előadás egy őszi előadássorozat részeként pályázati támogatással indulútnak októberben. Az előadások helyszínéül jelentkező,együttműködni szándékozó művelődési- és oktatási intézmények Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. lejezhetik előadások iránti igényüket!

ARANYKOR LOGO

Pályázatok Pályázatok iskoláknak

 

Rólunk mondták

á.l.
Lemaradtam a Mentás Radnóti előadásodról, de azt hallom jó volt.

Gratulálok!

Mikor lesz a következő?

Üdvözlet:

Tudod Ki