versszínházi monodráma Faludy György életéről és költészetéről

Budapest FRINGE Fesztivál "Legjobb Férfi Előadója" díj, 2007.

KALEIDOSZKÓP Nemzetközi VersFesztivál különdíj, 2006.

 Szerkesztő, rendező és előadó: Turek Miklós

 Bemutató: 2004. aug. 18.

 Őriszentpéter, HétRét Fesztivál

faludy-gyorgy


Sok jó előadást láttam 40 éven át, sok Faludy esten vettem részt 1968 óta, legalább egyet minden esztendőben, de ilyen mélyen megrázó, a költőfejedelem szavaihoz hű, művészi előadást még nem volt alkalmam élvezni.

Krencsey Marianne New York-i előadásunkról

 

Faludy György volt talán az utolsó élő képviselője irodalmunkban annak az egyetemes görög és latin kulturális értékeket ismerő költő-gondolkodó generációnak, amely a századelő magyar irodalmát meghatározta.

E rendhagyó irodalom- és történelemórának is beillő előadásunk ennek a páratlan, sokat vitatott, sokak által szeretett és sokak által nem szeretett költő-kalandornak állít emléket.

Elgondolkodtató, hogy a József Attilánál mindössze 5 esztendővel, Radnóti Miklósnál egy esztendővel fiatalabb költőt kortársunkként emlegetjük. Ez a tény igazán izgalmas gondolatokat indít el a sors és az egyéni vállalások kérdésében.

Faludy 2 alkalommal is emigrált hazájából. Először a fasiszta diktatúra elől menekült, majd pár évvel később a kommunista diktatúra kényszerítette országa elhagyására.

Bejárta, belakta a fél világot. Élt Párizsban, Marokkóban, New Yorkban, Torontóban, Máltán és még sorolhatnánk.

Még életében bekerült az Encyclopedia Britannicá-ba, parkot nevezett el róla a kanadai állam Torontóban és webes források szerint irodalmi Nobel-díjra is jelölték az '50-es években.

 

faludy-gyorgy-1

faludy-gyorgy-2

faludy-gyorgy-3

 

De ki volt ez a világfi? Az átlag magyar ember annyit tud róla, hogy nem hordott zoknit, 60 évvel fiatalabb feleséggel bosszantotta irigyeit és hogy Francois Villont átköltéseivel ő tette igazán népszerűvé Magyarországon?

 

 

Az előadás csodálatos nyelvi anyaga, a XX. századon átívelő lebilincselő és humoros élettörténet, Faludy könnyeden drámai kedélye tanulságos és szórakoztató színházi program fiataloknak és idősebbeknek egyaránt.

 

Ajánljuk előadásunkat színházak, művelődési és közösségi házak, könyvtárak programjába, nemzeti és kulturális ünnepekre (Október 23., a Kommunizmus és a Fasizmus Áldozatainak Napja, Magyar Kultúra Napja stb.), és iskoláknak szóló oktató-nevelő programként is!


 

versszinhaz-iskolaÉlményközpontú oktatási projekt - "Versszínház™ a suliban"

Az irodalom éstörténelemoktatás élményszerűvé tételének elősegítésére rendhagyó versszínházi irodalomóra-sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására, meghívására!

Az előadást középiskolai korosztályától az egyetemi korosztályig ajánljuk.

Az előadás hossza 60 vagy 80 perc.

Tovább a projekthez


 

Rólunk mondták

Zalavári László
Tisztelt Turek Úr!

Előadás tartása ügyben írtam volna Önnek, de a kapcsolat menü nem működik rendesen, így ezúton kérném, hogy jelentkezzen a fenti email címemen!
Köszönettel: zl

Rendhagyó irodalomóra

versszinhaz-iskola

"Versszínház a suliban"

versszínházi rendhagyó irodalomóra sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására!

Az előadás hossza 60 perc.

Bővebben

Programszervezés és információ

Előadásainkat meghívásra ajánljuk

 

  • színházaknak
  • művelődési intézményeknek
  • könyvtáraknak
  • oktatási intézményeknek

 Időpont,
helyszín,
árajánlat 

egyeztetése ügyében vegye fel velünk a kapcsolatot!

info@versszinhaz.eu

ajánlatkérés