Versszínház™ történet

A Versszínház™ rövid története, fontosabb eseményeink:

 

2004. augusztus 18-án Sülyi Péter filmrendező meghívására az őriszentpéteri HétRét Fesztivál pajtaszínházában Turek Miklós bemutatja Faludy György életét bemutató első önálló előadását. A műfaját versszínház-ként határozta meg, így született 10 évvel ezelőtt a fogalom és a Versszínház™!

2004. október 9. Budapesten a Retorta Galériában is bemutatásra került a Faludy-előadás az őriszentpéteritől eltérő, sétáló-színházi formában.


2005. április 5. Hatalmas megtiszteltetésként, hosszas egyeztetések után, Faludy mester személyesen is megtekintette az előadást a Hauer Pódiumon és engedélyt adott Turek Miklósnak a továbbjátszásra.

2005. szeptember 23. Faludy György külön kívánságára 95. születésnapjára rendezett ünnepi műsorban a Nemzeti Színházban Turek Miklós is fellép Törőcsik Mari, Haumann Péter, Kocsis Zoltán, Markó Iván és Földes László "Hobó" és még sok ismert művész társaságában.


2006. február 11. A Faludy-előadás rendszeres meghívásokat kap az ország minden részéből és az előadás sikereit látva Turek Miklós színpadra állítja Budapesten, a Faludy kortársát, József Attilát bemutató második versszínházi előadását Nappal hold kél bennem ... címmel.

2006. szeptember

A Képzőművészet színre lép - avagy egy élrtre szóló barátság kezdete!
Először kerül közönség elé közös rendezvényként Turek Miklós Faludy-előadása és Nágel Kornél grafikusművész Faludy-kiállítása az Esztergomi Vár Múzeumban. Sajnos a Költő már nem tudott jelen lenni a bemutatón.

2006. október A Faludy-előadás megkapja a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál különdíját a Merlin Színházban.


2007. április 14. A Faludy-előadásáért Turek Miklós megkapja a Budapest Fringe Fesztivál "Legjobb Férfi Előadója"-díjat.

2007. június 26. Krencsey Marianne, Amerikában élő színésznő, Faludy György New York-i barátja megnézi a Turek Miklós Nágel Kornél kiállításával egybekötött Faludy-előadását a KOGART Galériában. Ebből a találkozásból születik meghívásunk a New York-i FÉSZEK Klubba.

2007. október 8. Bemutatásra kerül Turek Miklós harmadik, Radnóti életét és költészetét bemutató versszínházi előadása a budapesti FÉSZEK Klub színpadán Árny az árnyban ... címmel.

2007. október 25.

NÉMETORSZÁG 1.

Október 23-ai ünnepi megemlékezésül Faludy-versszínház a frankfurti magyar közösségnek.


2008. szeptember 16. A első amerikai előadássorozatunk budapesti nyitányaként Faludy-előadás és kiállítás a VAM Design Centerben.

2008. szeptember-október

AMERIKA 1. 

Turek Miklós és Nágel Kornél  15 előadásból és kiállításból álló előadókörútja Észak-Amerikában. A turné főbb állomásai voltak: Ottawa, Torontó, New York, Boston és Washington.

 

 • szeptember 25. Radnóti előadás és kiállítás az Ottawa Egyetemen, Radnóti bori rabtársának, a kanadában élő történészprofesszor, Dr. Andai Ferenc bevezetőjével.
 • szeptember 28. Radnóti-előadés és kiállítás a Torontói Magyar Házban
 • október 2. Faludy előadás és kiállítás a torontói Barbara Frum könyvtárban Faludy barátjának, George Jonas kanadában élő forgatókönyvíró bevezető gondolataival.
 • október 5. Faludy-előadás a New York-i Magyar Házban Krencsey Marianne és Györgyey Klára, a Yale Egyetem professzorának bevezetőjével.
 • október 11. Faludy-előadás Passaic-ban
 • október 12. Faludy-előadás Clark városában
 • október 13. József Attila-előadás Woodbridge-ben
 • október 16. József Attila-előadás New York-ban
 • október 17. József Attila-előadás Garfield
 • október 19. Faludy-előadás Bostonban
 • október 23. Faludy-előadás a New York-i FÉSZEK Klubban.
 • október 24. Radnóti-előadás Wallingfordban
 • október 26. Faludy-előadás Raleighben
 • október 27. Faludy-előadás a washingtoni magyar nagykövetségen
 • október 28. József Attila-előadás New Yorkban

 

2008. november 14. Turnézáró Radnóti-előadás Nágel Kornél Radnóti-kiállításával egybekötve a VAM Design Centerben.


2009. május

SZLOVÁKIA 1.

Radnóti-előadás és kiállítás a felvidéki Szőgyénben Turek Miklós és Nágel Kornél közreműködésével.

2009. november 14.

Petőfi Irodalmi Múzeum 1.

Turek Miklós negyedik, Petőfi életét és költészetét színpadra állító előadásának bemutatója a Petőfi Irodalmi Múzeum színpadán.


2010. május 10. Cserépfalvi Imre, a legendás könyvkiadó lánya, Cserépfalvi Kati - akinek gyermekkori emlékkönyvébe Radnóti 1943-ban írta a CSERÉPFALVI KATINAK c. verset - Amerikából ellátogat Radnóti-előadásunkra.

2010. szeptember 25-26. Versszínház™ és a GÖDÖR Klub közös szervezésében megrendezésre kerül a Faludy György 100. születésnapjára emlékező FALUDY 100. Fesztivál. A Nágel Kornél Faludy-kiállításával nyíló rendezvénysorozatot meghívásunkra Faludy György Londonban élő unokája, Alexander Faludy nyitotta meg. A fesztivál fellépői voltak többek között Földes László HOBÓ, Gerendás Péter, a Cinka Panna Cigányszínház, Péter Ogy és Turek Miklós is.

2010. szeptember 26. Turek Miklós fellép a Faludy György 100. születésnapjára rendezett Nemzeti Színház-i megemlékezésen.

2010. október

Petőfi Irodalmi Múzeum 2.

Faludy-előadás a Petőfi Irodalmi Múzeumban a költő születésének 100. évfordulója alkalmából.

2010. október 11.

Turek Miklós Gerendás Péter meghívására közreműködőként lép fel a Művészetek Palotájában Gerendás Péter Faludy-lemezének élő koncertjén.


2011. március 3. 

A ZENE színre lép!

Tamás Benedek felkérésére Turek Miklós csatlakozik a KOSBOR Trió Pilinszky János költészetét bemutató produkciójához a Nyitott Műhelyben. Így jött létre a Versszínház™ első verszenei előadása (Pilinszky-KOSBOR-Turek), mely a irodalom, a színház és a képzőmúvészet mellet a zenét is a Versszínház színpadára állította.

2011. március 15. 

AMERIKA 2.

A torontói magyar közösség ismételt meghívására ünnepi Petőfi-előadás Torontóban.

2011. október 7.  A Versszínház™ és a GÖDÖR Klub szervezésében 2011-ben megrendezésre kerül Pilinszky János születésének 90. és halálára 30. évfordulójára emlékezve a Pilinszky Fesztivál. A fesztivál fellépői többek között: Földes László HOBÓ, Szabó Balázs és bandája, Nágel Kornél és Turek Miklós.

2011. október 16. 

DÍJ 3.

Turek Miklós Petőfi-előadása a Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál különdíját kapja.

2011. október 23.

"Versszínház a suliban" rendhagyó irodalomóra-sorozatunk keretében 560 diáknak játsza Turek Miklós Faludy-előadását az Október 23-i forradalomra való ünnepi megemékezésül az újpesti Ady Gimnáziumban. Az előadáson a Magyar Televízió is jelen volt.

2011. november

Petőfi Irodalmi Múzeum 3.

Pilinszky verszenei előadás a Petőfi irodalmi Múzeumban.

2011. november 26. 

LONDON 1.

Nagy sikerű József Attila-előadás egy igazi londoni pub-ban.


2012. augusztus 3.

Előadásaink a Művészetek Völgyében, Kapolcson.

Délután Faludy-előadás Magyar Írószövetség színpadásn, este Pilinszky verszenei előadás a Kaláka Versudvarban.

 

2012. november 13. 

LONDON 2.

Teltházas Radnóti-előadás a költő halálának évfordulóján a Londoni Magyar Intézetben.


2013. január 23. Bemutatásra kerül második, Faludy György költészetét bemutató verszenei előadásunk Gerendás Péter és Turek Miklós közreműködésével.

2013. március 14. Ünnepi Petőfi-versszínház Petőfi Sándor gimnáziumában, az aszódi Evangélikus Gimnáziumban.

2013. június 29. Petőfi-előadás a Váci Egyházmegyei Találkozón, Pásztón.

2013. augusztus 7. Turek Miklós Faludy-előadása és Nágel Kornél Faludy-kiállítás a mezőrúri ArTúr Művészeti Fesztiválon.

2013. szeptember 27. 

SZLOVÁKIA 2.

Pozsonyi magyar közösség meghívására Petőfi- és Faludy-előadás Pozsonyban.

2013. szeptember 30. "Versszínház a suliban" rendhagyó irodalomóra sorozatunk keretében több mint 300 diáknak játszottuk Faludy György költészetét bemutató verszenei előadásunkat Jászberényben, Gerendás Péter és Turek Miklós közreműködésével.

2013. október 22. "Versszínház a suliban" rendhagyó irodalomóra sorozatunk keretében a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola közel 400 diákjával ünnepeltük az '56-os forradalom évfordulóját Faludy-előadásunkkal.

2013. október 23. Turek Miklós a Hősök terén közel 800 ezer magyar embernek a nemzeti megemlékezésen elmondja Weöres Sándor azévben napvilágra került RAPSZÓDIA A KIVÍVOTT SZABADSÁGRÓL című versét

2013. november 23. A Budaörsi Latinovits Színházban bemutatásra kerül Turek Miklós ötödik, József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György párhuzamos élettörténéseit és verseit bemutató monodrámája TANULD MEG EZT A VERSEMET címmel.


2014. JUBILEUMI ÉVAD! 10 éves a Versszínház™

2014. január 22. Magyar Kultúra Napja alkalmából Petőfi-előadás újra Mezőtúron.

2014. április

AMERIKA 3.

A Magyar Költészet Napját 2014-ben harmadik amerikai előadókörútunkon New Yorkban, Torontoban és Bostonban ünnepeltük.

2013-14-es tanévben "Versszínház a suliban" projektje keretében Versszínházunk az Összpróba Alapítvánnyal együttműködve pályázati támogatásból egy 10 előadásból álló iskolai rendhagyó irodalomóra sorozatot valósított meg több mint 1600 diák nézői részvételével.

2014. augusztus 16. Jubileumi rendezvénysorozatunk, Nágel Kornél kiállítással, közönségtalálkozóval és Turek Miklós Radnóti-előadásával, a Józsefvárosi Önkormányzattal együttműködve a Palotanegyed Fesztivál Költészetünnepén került megszervezésre a Muzikum Klub színpadán a Kossuth Klub patinás épületében.

2014. augusztus 17. Versszínházunk jubileumát a 10 évvel ezelőtti helyszínen, az őriszentpéteri HétRét Fesztiválon is megünnepeltünk Petőfi-előadásunkkal.

2014. november 6. Harmadik, Radnóti Miklós és Gyarmati Fanni különös szeremét bemutató verszenei előadásunk bemutatója az Országos Idegennyelvű Könyvtárban a KOSBOR Együttes és Turek Miklós előadásában.


2015. július 29. Újra a Művészetek Völgyének vendégei voltunk Radnóti verszenei előadásunkal a KALÁKA Versudvar színpadán. 

2015. augusztus 15-23.

AMERIKA 4.

A Magyar Baráti Közösség meghívására Petőfi, Radnóti és Faludy előadásokat tartottunk a nagymúltú ITT-OTT Találkozó keretében az Ohio-i Lake Hope Nemzeti Parkban.

2015. október 30. A Fonó Budai Zeneházban bemutatásra került a MAKÁM zenekar és Turek Miklós közreműködésével a Weöres Sándor verszenei előadás.

 

 

Rólunk mondták

Kállay András
Feleségemmel és lányommal együtt nagyon sajnáljuk a Spinóza-házban elmaradt Radnóti előadást. Nagyon kíváncsiak lettünk volna. Reméljük mihamarabb alkalmunk lesz megnézni.
2007. november 13. kedd