Kosbor Trió

kosbor trioA KOSBOR együttes 1987 óta énekel verseket Tamás Benedek vezetésével.

Az együttes 2008 tavaszától KOSBOR Trió formában zenél Gyulai Csaba és Nemes János közreműködésével. Zenei stílusa a versalapú etno-kamarazene, a "Wor*d Music".

A különleges hangszereken megszólaló középkori dallamok átfonják a verseket, hol harmonikus, hol szikár, hol improvizatív hangzás új életet ad az ismert és a kevésbé ismert verssoroknak.

A Trióban a szaxofon nyers ereje egészíti ki a lantgitár lágyságát, a gadulka és a kavola érzékeny megszólalását az ütőhangszerek életereje teszi teljessé.

Az együttes Pilinszky-anyaga CD formában és koncertszerű előadásban létezett kezdetben. 

Kővári Katalin rendező javaslatára az együttes vezetője, Tamás Benedek  kereste meg Turek Miklóst, hogy vermondóként közreműködjön a produkcióban. 

Így született meg ez az izgalmas verszenei előadás, melyről a Népszabadság kritikusa a következőket írta: "A Kosbor Trió koncertjén pedig megtörténik velem az, amire korábban nem is mertem gondolni: dúdolni kezdem Pilinszkyt. Verebes Ernő zenéje sokkal komolyabb, ünnepélyesebb volt Hobo előadásában, semhogy az ember bátran csatlakozna hozzá, a Kosbor középkori dallamai, játékos zenéje viszont áttöri a gátat. ..." /Tovább a cikkhez/

Kosbor Trió előadásai a Versszínház repertoárján:

 

A KOSBOR Trió weboldala

 

Rólunk mondták

Berger
Tisztelt Művész Úr! Köszönjük a szőgyéni Radnóti-előadását!Megrázóan felemelő élmény volt. Visszavárjuk a többi előadásával is.
2009. május 18. hétfő