kedd, 11 július 2023

Versszínház a Fiumeiben 6/5 - Ady Adynál

Újabb varázslatos esténk, éjszakánk volt Veletek ismét a Fiumei úti sírkertben.

Akik nem tudjak, mi a "Versszínház™ a Fiumeiben" sorozat és nem ismerik az élményt, amikor a "lelkek parkjában" előadásainkkal a költő sírjánál elevenítjük meg a költőket, furcsán hangozhat az előző mondat, de azoknak, akik tudják már milyen egy versszínházi este a Fiumeiben, azoknak szinte hétköznapi és örömteli.

A Nemzeti Örökség Intézetével tavaly nyáron indított sorozatunk 5. előadáshoz érkeztünk július 8-án Ady Endre síremlékénél.

Itt gyűltek össze az Adyt és a Versszínházat kedvelők. A szervezők 200 széket tettek a nézőtére, ami meg is telt nézőkkel.

Már az előző napi fénypróbán látni lehetett, hogy ez a helyszín egészen más az eddig sírkerti helyszineinknél. Aranynál , József Attilánál, Petőfinél és Radnótinál síremlékek nonfiguratív alkotások voltak, de Adynál maga Ady, Ady szobra az emlékmű. Ezért a síremlék köré építettük a színpadot és ez az előadásban jelenlévő szereplővé tette elő a Költőt. Két Ady volt a színpadon, egy kő és egy "eleven", akik a színház varázslatában eggyé olvadtak a közönség szeme láttára.

A különleges helyszín, különleges adottságai különleges hangulatot is teremtenek.

Van, akinek nyomasztó, van akinek felemelő, van akinek kellemesen borzongató érzés ilyen közel kerülni "holt" költőinkhez.

A csodás nyárestében zajlott a temetői élet. Denevérek, kis és nagy bogarak röppentek a színpadi fényben (az előadó nagy örömére!) - de szerencsére szúnyogok nem voltak! A temető rókája - mert rókája is van a Fiumei úti sírkertnek, aki korábbi előadásaink fénypróbáin mindig kiváncsiskodott - most nem tette tiszteletét az előadáson, vagy csak nem láttuk. Talán túl közel voltunk a bejárati kapuhoz, ezért forgalmasabb a környék.

E miliőben előadás úgy hatott, mint egy színházi szellemidézés, amikor a szellem kölcsön kap egy testet, hogy megnyilvánulhasson.

Az előadás végi néma csend, majd a kitörő taps jelezte, hogy a közönségnél elérte az előadás a remélt hatást.

Hossza beszélgetett még előadónak az ottmaradott nézőkkel, mert egy ilyen este földolgozására mindenkinek idő kell.

Köszönjük, hogy jöttetek, köszönjük a Nemzeti Örökség Intézetének, hogy lehetővé teszik a "Versszínház™ a Fiumeiben" sorozat megvalósulását!

Találkozunk szeptember 2-án Faludynál!

 

Fotógalériák az előadásról a Facebookon: