vasárnap, 07 május 2023

Március 15-éink 2023-ban

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójának emlékévében is több napos előadássorozattal ünnepelte a Versszínház™ március 15-ét.

Ünnepi előadóként és Petőfi Sándor-monodrámasorozattal is ünnepeltük a 200 éve született költőt megidézve többek között a 1848-as forradalom kitörésének pillanatait is. 

Oktattunk és szórakoztattunk is PETŐFI-TOUR 2023. sorozatunkban. 

 

Korán kezdtünk. Március 1-én "Versszínház™ a suliban" projektünk keretében a budapesti Szent István Kéttannyelvű Altalános Iskola kis- és nagydiákjainak tartottunk Petőfi-előadásokat. 20 percet a kicsiknek és 60-at a felsősöknek. Bár a körülmények nem voltak igazán színháziak nagy siker volt mindket előadásunk. 

 

 

 

Március 12-én a Déryné Program támogatásával a műgátjáról híres Nick községbe látogattunk Petőfi-előadásunkkal a település március 15-i ünnepi megemlékezésére. 

 

 

 

Március 15-én a budai várban, az I. kerületi Önkormányzat megemlékezésén kezdtük a napot, ahol Turek Miklós Petőfi-előadásából adott elő részletet az ünneplőknek. 

 

Majd az ünnepet a forradalom kirobbanásának helyszínén, a Nemzeti Múzeum lépcsőin rendezett állami megemlékezésen folytattuk. Itt Turek Miklós Miklósa Erika és Bogányi Gergely zongoraművész társaságában az Urban Verbunk táncegyüttessel közös műsorban elmondta a Jókai Mór által fogalmazott 12 pontot és a legenda szerinti lépcső pilléren Petőfi Sándor Nemzeti dalát. 

 

Március 16-án Balatonfüredre utaztunk, ahol a Kisfaludy galériában játszottuk Petőfi életét és költészetét megelevenítő versszínházi monodrámánkat. 

 

Március 17-én a zalaszántó közönség láthatta Turek Miklós Petőfi-előadását a Déryné Program támogatásának köszönhetően. 

 

Hosszú, tartalmas - és fárasztó - hét volt.

 

De Petőfi 200!, ezért fáradhatatlanul visszük az előadásokat az érdeklődő intézményekbe. 

 

Jövő héten Budapesten, az Angyalföldi József Attila Művelődési Központban találkozunk.