péntek, 25 december 2020

Ez volt a Versszínház™ 2020-ban

Furcsa, mindannyiunk számára nehéz esztendőt hagyunk magunk mögött, de a VersszínházTM számára - a színházi leállások ellenére is - mozgalmas esztendőt.  

 

Lázár Ervin-program:

Januárban a Lázár Ervin-program keretében elindult a Zichy Szín-Műhellyel együttműködésben létrejött Arany és Zichy - Arany balladák másképp c. összművészeti előadásunk harmadik országos előadássorozata. Jártuk az ország iskoláit, művelődési házait napi 2-3 előadással, mígnem márciusban 27 „bennragadt” előadásunk mi is leálni kényszerültünk.

arany es zichy 2

arany es zichy

 

WebszínházTM:

Március 15-én az elmaradó rendszeres Petőfi-előadásaink helyében elindítottuk a VersszínházTM webszínházát egy élő adásként online közvetített Petőfi-előadással. Az előadás, noha egy szem HUAWEI telefonnal került közvetítésre, szívet-lelket melengető, nagyszerű visszajelzéseket kapott a világból:

 

Rozs Ildikó (New Jersey, USA): 

"Kedves Miklós! Megkönnyeztem, annyira szép előadás volt. Mennyi emléket felidézett! Milyen sok versre emlékekszem, hihetetlenül sokat tanultunk meg fejből. Ő pedig milyen hitelesen adta elő, belefeledkeztem, erre vágytam a mai napon. Köszönöm még egyszer!"

 

Riskó Márta magyartanár (Beregszász, Ukrajna):

„Kedves Turek Miklós! Versszínháza biztosan eddig is gyarapította már az "elvarázsolt lelkek" népes táborát, de ha megsokszorozhatná a számukat a technika segítségével, szerintem lassan jobbá válna a világ... Most hallgattam meg Petőfi-előadását, amit nem tehettem volna meg egyébként, mivel Beregszászban élek, magyartanár vagyok, és ha nem teremtődik meg ez a virtuális varázskör, talán sosem hallom. Köszönöm, Művész úr, köszönöm, technikai forradalom! „

 

12. osztályos gimnazista (Vác, Boronkay):

„Csak köszönetet mondani lehet azért, hogy a jelenlegi helyzetben is eljuttatták hozzánk a Versszínházat. Mikor lenne nagyobb szükség a költészetre? A szépségre és kultúrára talán most vágyunk a legjobban. Turek Miklós csodálatos előadása modern eszközeinken keresztül is gyógyítja, megerősíti lelkünket. Az előadó szinte még személyesebbé tette a kamerával az előadást, mintha mindannyian személyre szóló kis színházat kaptunk volna ajándékba. Felejthetetlen élmény, ellátogatott hozzánk a színház, a csoda. Bár lenne folytatás is.”

 

 

Azóta már komolyabb technikai megvalósításokkal több monodrámánkat sikerrel közvetítettük többek között a Londoni Magyar Kulturális Intézet és a Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium közönségének.

 

Versfilmjeink készülnek:

A nyár folyamán a Magyarországi Szerb Színház segítségével 4 versszínházi monodrámánk háromkamerás felvételét sikerült elkészítenünk. Azonban sajnos a versfilmkészítési munkafolyamat támogatás hiányában megrekedt, de bízunk benne, hogy hamarosan tudunk forrást találni a filmek befejezéséhez és mihamarabb a közönség elé kerülhetnek.

  

 

Én vagyok itthon” projekt:

Áprilisban a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Petőfi Irodalmi Ügynökség, az A38 Hajó és az MTVA “Én vagyok itthon” közös projektjében 5 kortárs magyar költő és Petőfi verseinek videófelvételeit készítettük el Turek Miklós előadásában a Magyar Televízió számára.

 

Adj hangot a vers(ed)nek!” projekt:

Profi és amatőr kortárs költők számára indított projektünk keretében áprilisban Huber Carmen egy verséhez készítettünk videófelvételt.

Köszönjük Magyarország!” program:

A Nemzeti Színházon keresztül a Magyar Színházi Intézettől 3 versszínházi előadás megvalósítására kaptunk támogatást az előadóművészetet segíteni hivatott „Köszönjük Magyarország!” program keretében. A három előadásból ezévben egy Faludy-előadást sikerült megvalósítanunk a Verőcei Művelődési Házban. A novemberi járványviszonyok miatt a Bonyhádon és az Albertfalvi Közösségi Házban szervezett előadásaink jövő évre maradtak.

 

Kertszínház™ a sümegi vár tövében:

A sümegi Kisfaludy Emlékház, Oszkai Réka meghívására egy fantasztikus hangulatú nyáresti kertszínházi Faludy-előadást tartottunk a sümegi várhegy alján álló emlékház varázslatos kertjében.

Az előadásról nagyszerű fotókat kaptunk fotós partnereinktől, Budavári Gábortól és Mihalik Imrétől.

faludy sumeg 4

faludy sumeg 4faludy sumeg 4

 

faludy sumeg 4

faludy versszinhaz sumeg 1

faludy versszinhaz sumeg 1

faludy versszinhaz sumeg 1

 

Kertszínház™ a gesztenyefák alatt:

De egy különleges hangulatú, Radnóti - Nágel kiállítással egybekötött Radnóti Miklós verszenei kertszínházi előadást tartottunk a KOSBOR együttes és Turek Miklós közreműködésével a dabasi Halász Boldizsár Városi Könyvtár gesztenyefái alatt is. 

kertszinhaz dabas 1 kertszinhaz dabas 1 

 kertszinhaz dabas 1

 

Recsk 70 - Magyar gulág rendezvénysorozat:

Nemzeti Emlékezet Bizottsága a recski munkatábor 70. évfordulója lakalmából februárban Magyar gulág címmel rendezvénysorozatot indított, ami márciusban szintén leállni kényszerült.

De szeptemberben közreműködésünkkel egy igazán különleges programegyüttessel (Faludy-előadás + Recsk-kiállítás + történelmi kerekasztalbeszélgetés) 3 rendezvény erejéig újraindult.

faludy versszinhaz dabas neb 2

faludy versszinhaz dabas neb 2


 

E szűk esztendőben 16 év után Faludy-előadásunkkal New York, Washington és Frankfurt után végre így jutottunk el az előadás és Faludy György életének egyik fő helyszínére, Recskre is. A bányászati múzeumként is működő művelődési házban az előadás borzongató élmény volt néző és előadó számára egyaránt.

A rendezvénysorozat a nagy sikerre való tekintettel a járvány mérséklődése után, jövőre további előadásokkal folytatódik.

 

Petőfi-szülőház 140.:

A Petőfi-szülőház irodalmi emlékhellyé alakulásának 140. évfordulóját ünnepelte októberben Kiskőrös városa.  Versszínházunk vezetőjét, Turek Miklós érte a megtiszteltetés, hogy ez alkalmon elmondja Jókai Mór 140 esztendővel azelőtt elhangzott nyitóbeszédét.

 petofi szulohaz turek

A Petőfi Irodalmi Múzeumban jövőre nyíló új Petőfi-kiállításának egyik narrátora is Turek Miklós lesz.

Az évtizedek óta megrendezésre kerülő Petőfi-szilveszter idei műsorában több produkciónkal is jelen leszünk. December 29-én Nágel Kornél grafikusművész Petőfi-kiállítása kerül ismét közönség elé.

December 31-én a Kőrös TV ünnepi műsorában Turek Miklós Petőfi-monodrámájának felvételéből is láthatnak részleteket az érdeklődők.

 

Mi lesz jövőre?:

Jövőre több meglepetéssel is készülünk, de hogy mik lesznek megvalósíthatók a terveinkből, még nem tudhatjuk.

De az biztos, hogy:

  • végleges formába öntve elkészítjük előadásaink online is nézhető versfilmváltozatait, melyeket az internet segítségével a világ minden ponthán mindenki számára igyekszünk elérhetővé tenni.

  • ha lehetőségünk lesz, akkor verszenei előadásainkat is megképesítjük és elérhetővé tesszük.

  • Pilinszky János 100. születésnapjára való megemlékezésül egy különleges, mesés összművészeti Pilinszky-kalandra készülünk a Zichy Szín-Műhellyel együttműködésben.

  • tökéletesítjük internetes jelenlétünket, mert a világ változik.

 

Köszönjük, hogy ebben a nehéz évben is velünk voltatok - ha néha nem is személyesen!

Köszönjük idén fellépő és közreműködő alkotóinknak (Turek Miklósnak, Nágel Kornélnak, a KOSBOR együttesnek) és munkatársainknak (Kocsis Gábornak, Illy Noéminek, Kiss Tibornak, Albert Gábornak, Blahó Lacinak és sok-sok helyi alkalmi segítőnkek) a kitartó, fáradhatatlan és áldozatos munkát!

Idei partnereinknek (a teljesség igénye nélkül: a Zichy Szín-Műhelynek, a Magyarországi Szerb Színháznak, a dabasi Halász Boldizsár Városi Könyvtárnak, a Dabasi Kossuth Művelődési Központnak, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának) köszönjük az együttműködést - és a sok segítséget! 

A Nemzeti Színháznak, a Színházi Intézetnek és a Nemzeti Kulturális Alapnak a támogatást. 

 

Jövőre találkozunk - de addig is vigyázzunk egymásra!!!