szombat, 01 február 2020

30. Kölcsey Ferenc szónokverseny

10 évvel ezelőtt rendezték meg először a "Minden morzsa számít" Egyesület szervezésében a Kölcsey Ferenc Szónokversenyt.

A középiskolásoknak meghirdetett verseny Kölcsey Ferenc szellemi és irodalmi hagyatékát hivatott őrizni és az emberekkel megismertetni,  de egyben határon átnyúló tehetségkereső és gondozó kezdeményezés is, hiszen idén 4 alkalommal került Kárpát-medencei szinten is meghirdetésre.

A 2020-as évi döntőnek negyedik alkalommal a váci Polgármesteri Hivatal impozáns díszterme adott helyet, ahol 16 hazai és határon túli tehetséges fiatal mérte össze szónoki képességeit.

A diákoknak nem kissebb feladata volt, mint Kölcsey egy parlamenti beszédének előadása majd a második fordulóban egy napi újsághírre való reflektálásként való szónoklat megfogalmazása és előadása.

A zsüri tagjai között 4. alkalommal foglalt helyet a Versszínház képviseletében Turek Miklós is. 

kolcsey szonokverseny 2

A zsűri – melynek további tagjai voltak prof. Dr. Jánosi Zoltán a Kölcsey Társaság korábbi elnöke, Tallián Mariann színművésznő, Konfár Mónika pályaorientációs szakember, Inotay Gergely Ábel alpolgármester, Guth Zoltán kommunikációs vezető és Kölcsey leszármazottként Fáy Péter – döntése alapján az idei verseny legjobbjai voltak:

1. Dzama-Demjén Péter, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja.
2. Fehér Regina, a Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulója.
3. Oláh Gellért, a Váci Szakképzési Centrum Boronkay György Műszaki Szakgimnáziuma és Gimnáziuma diákja.

Az eseményen került átadásra a szervező egyesület által alapított „A magyar kultúra szolgálatáért” díj is, melyet Gergely Zsolt a verseny főszervezője vehetett át.

Gratulálunk a szervezőknek, versenyzőknek és díjazottaknak egyaránt!

kolcsey szonokverseny 2