péntek, 19 április 2019

Költészet napjaink 2019-ben

Április a költészet hónapja és ez az időszak mindig sűrű Versszínház™ életében. Idén sem volt ez másképp.

Költészet napi eseményeink sorát április 3-án egy versszínházi kiállítással kezdtük a Pestszentimrei Közösségi Ház galériájában.

Nágel Kornél grafikusművész Petőfi, József Attila, Radnóti, Pilinszky, Weöres és Faludy versillusztrációiból nyílt itt kiállítás Turek Miklós színművész sétáló versszínházi performance-ával.

 Vers-kép kiállítás a PIK-ben

verképkiállítás a pikben 6 verképkiállítás a pikben 6 verképkiállítás a pikben 6 verképkiállítás a pikben 6 verképkiállítás a pikben 6 

Sajtóbeszámoló:

És akkor megszólalt Turek Miklós hangja a PIK Galériában április 3-án… No, nem a színpadról, ahonnan vártuk, hanem egy rejtettebb sarokból indult Nágel Kornél grafikusművész és Turek Miklós színművész Vers-kép című közös estje…

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/18475-versek-es-kepek-szarnyan-utazni-es-utaztatni

 

Április 11-e délelőtt, József Attila 114. születésnapján, először Petőfi Sándort és költészetét elevenítettük meg a Kőbányai Művelődési Központ színpadán 400 általános iskolás diáknak.

Petőfi versszínház a Kőrösi Művelődési Központban 2

Petőfi versszínház a Kőrösi Művelődési Központban 2

 

Majd este a fóti Vörösmarty Mihály Művelődési Központban József Attilát és utolsó éjjelét idéztük meg a város közönségének.

József Attila versszínház Fóton 2 József Attila versszínház Fóton 2

József Attila versszínház Fóton 2

 

 

Április 12-én a tatai jogasz klub költészet napi összejövetelén a Nágel Balázs által vezetett KULTÚRHAKNI zenekarral léptünk színpadra Pilinszky János A madár és a leány c. zenés meséjével.

 

Április 13-án délelőtt pedig már Petőfi második szülővárosában, Kiskunfélegyházán léptünk színpadra egy mini Petőfi-versszínház előadással a Petőfi Emlékhelyek 33. Nemzetközi Konferenciájának keretében.

 petofi emlekhelyek 33 nemzetközi találkozoja 2019 01

versszínház a petőfi emlékhelyek találkozóján

Sajtóbeszámoló:

 

http://www.infokiskunfelegyhaza.hu/hirek/olvas/talalkoztak-a-petofi-emlekhelyek-kepviseloi-2019-04-19-160000

 

14-én Arany Jánost és Petőfit elevenítettük meg “Lelkem Aranyom!” c. Arany János versszínházi előadásunkkal a Pestszentimrei Közösségi Ház közönségének.

 Arany János-versszínház a PIK-ben Arany János-versszínház a PIK-ben

Sajtóbeszámoló:

Verset mondani sokféleképpen lehet, és ennek is erős hagyománya van a magyar kultúrában. Ahogy Turek Miklós csinálja, az azonban rendkívüli…

 

https://www.bp18.hu/hirek/keruleti-hirek/item/18502-arany-a-lelke 

 

15-én pedig egy régi tervünk vált valóra a pécsi Zsolnay Negyedhez tartozó Művészetek és Irodalom Házában tartottunk József Attilát és költészetét bemutató versszínházi előadást nagy sikerrel.

 

Majd ugyanezen - számunkra örömteli estén - döbbenettel olvastuk a sajtóban a szörnyű hírt a európai és keresztény kultúra egyik legfőbb jelképének a párizsi Notre Dame-nak a lángbaborulásáról. :-(

A Notre Dame lángokban

 

Szép és tartalmas napjaink voltak, az utolsó este hírei azonban beárnyékolták munkánk sikereit.

Köszönjük, hogy velünk ünnepeltétek a Magyar Költészet Napját!

Találkozunk jövőre is!