csütörtök, 25 október 2018

Arany János versszínházi bemutató

Nagy sikerrel került bemutatásra a patinás Gerbaud-ház első emeletén, a Hungarikum Élményház színháztermében Arany Jánosról és Petőfi Sándorról szóló előadásunk "Lelkem Aranyom!" címmel október 11-én.

Ezzel az előadással már 5-re bővült repertoárunk magyar költőket megelevenítő monodrámasorozata.

Az előadás az Arany János Emlékbizottság és az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a HUAWEI Technologies Hungary támogatásával jött létre és ezek támogatásával indul országos előadókörútra októbertől decemberig.

Az előadás Turek Miklós Petőfit megelevenitő monodrámájának mintegy kiegészítése, folytatása. Igazi kuriózum a magyar színpadokon, versszínházi “hungarikum”.

 

A 1848-49-es forradalom bukása után 10 esztendővel Arany János szobájában március 15-én éjjel megelevenedik a Petőfit ábrázoló festmény és beszélgetésbe elegyedik barátjával. Hitről, hazáról, barátságról, életről és halálról folyik a diskurzus, mely néha vers, néha levél, néha episztola formájában szólal meg.

A legendás barátság olyan mintha, e két zseni egyazon lélek két megtestesülése lenne, akik kölcsönösen kiegészítik és erősítik egymást.

 A 21. századi technológia pedig lehetővé tette, hogy egy színész 2 szerepben majdnem egyidőben történő szólalásson meg önmagával beszélgetve.

Az előadást nemcsak a felnőtt közönségnek, de a középiskolai és egyetemi közönségnek is ajánljuk, mert a megdöbbentő aktualitások, melyek a verskből előbukkannak a fiatalabb korosztály létkérdései is egyben.

Az előadás nemcsak Arany János 200. születésnapjára való megemlékezésként született, de az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulójának is emléket állít.

Az előadás az EMMI által pályázatilag támogatott 20 előadásból álló országos előadássorrozat után is megrendelhető marad repertoárunkról.

Az előadás megrendelhető honlapunkon az ÁRAJÁNLAT menüpontban.