hétfő, 21 december 2015

Oktass Versszínházzal irodalmat és történelmet

"Versszínház™ a suliban" élményközpontú rendhagyó irodalomóra sorozatunk általános, közép- és főiskoláknak is kínál előadásokat.

Immár hatodik alkalommal jártunk a váci Boronkay György Szakközépiskola és Gimnáziumban rendhagyó irodalom és történelemórákat tartani, melyekről a diákok véleményeit itt is elolvashatják:

 

Turek Miklós előadásairól
 

Turek Miklós előadásai után (2015. november 9-én és december 7-én) úgy éreztük, hogy személyesen ismertünk meg olyan embereket, akikkel valójában egyszer sem találkoztunk. Nem is akárkiket: Petőfi Sándort és Faludy Györgyöt – írja Tóth Benedek, Magyari Péter, Fabók Bíborka e mini színikritikákban.

 
 
 
Amíg tartottak az előadások, nem a régi zongorát, egy ruhafogast, a díszterem szegleteit, és nem egy színészt láttunk. Életre keltek előttünk a nagyvárosok utcái épp úgy, mint Petőfi szüleinek egyszerű lakása a tyúkanyóval. Bár már sok verset ismertünk korábbról, olvastunk, esetleg hallottunk is színészektől, egészen más látni az élethelyzeteket, amelyekben születtek. Turek Miklós színészi játékának és zseniális kellékhasználatának köszönhetően teljesen beleéltük magunkat az alkotók életébe.
 
 
Egy csillag halálával egyfajta árny vetül ránk, mely fényének hiányából adódóan születik. Ez az árny örök hatást fejt ki ránk, ám róla csak akkor veszünk tudomást, ha tudjuk, hogy valaha is létezett.
 
Petőfi hatása a mai napig érezhető, nemcsak társadalmilag, de rengeteg olyan szófordulatot is használunk, amelyekről nem is sejtjük, hogy tőle származnak.
„… azzal, ha meghal valaki,
csak a szó és a válasz hal meg, de marad megannyi
kérdés, amely továbbvisz előre,
a személy meg tovább él a szívünkbe’.”
     (Létforgatag: Esőcsepp, részlet)
 
Faludy György talán az egyik legvitatottabb költőnk, sokat hallani bohém életviteléről, viszont sokkal kevesebbet költői zsenialitásáról. A kérdések, amelyek az előadás közben születtek meg bennünk, azt a gondolatot sugallták, hogy arra, amiért megvetnek egy költőt, mindenki képes, de arra, amiért elismerik, alig néhányan. 
A dísztermi előadások során érthetővé vált egy olyan különös személy, mint Faludy, és egy olyan legendás egyéniség, mint Petőfi.
 
Tóth Benedek, Magyari Péter 10. g
 
***
 
Turek Miklós - Petőfi élete
 
Turek Miklós, a Boronkay egykori diákja, látogatott el hozzánk 2015. december 7-én Petőfi Sándor életéről szóló versszínházi előadásával.
 
Az előadás mindenki számára új megvilágítást adott Petőfi életéről, költészetéről.
 
 
2015 írunk, de az előadás során úgy érezhettük magunkat, mintha valóban ott élnénk a költő mindennapjaiban. Tehetséges színészünk olyan élethűen adta vissza Petőfi életét, mintha mellette nőtt volna fel. Nem volt háttér, nem voltak falvak vagy városok, de Turek Miklós zseniális artikulációja és előadásmódja ledöntött minden efféle akadályt. Továbbá olyan személyek is megjelentek a művész által, akiket ő tett láthatóvá a közönség számára.
 
Mindenki, aki ott lehetett ezen az előadáson, irodalmilag gazdag és színvonalas műsorban részesülhetett. Úgy vélem, minél több fiatallal kellene megismertetni a Turek Miklós-féle versszínházat, mert ezek az előadások felkeltik a fiatalok érdeklődést az irodalom nagyjai és a költészet iránt.
 
Fabók Bíborka 9.a
 
 
Az eredeti cikk az iskola honlapján az alábbi linken olvasható: