hétfő, 12 január 2015

Új évtized kezdődött

10 éve került színpadra Turek Miklós első verses monodrámája, mely megalapozta a Versszínház™ létrejöttét. 2004-ben az őriszentpéteri Pajta Színházban nem gondoltuk, hogyegy ilyen hosszú történet veszi kezdetét és New Yorkban, Washingtonban, Ottawában, Torontoban, Londonban és Frankfurtban is színpadra léphetünk majd előadásainkkal.

10 esztendő alatt repertoárunk 5 monodrámával, 3 verszenei előadással, 5 versillusztrációs kiállítással gazdagodott, melyek mind, mind a versekből, és a költők életéből táplálkoznak.

A kezdeti, egyszemélyes színházi előadások és Turek Miklós magányos munkájához hasonló elkőtelezettséggel dolgozó alkotók csatlakoztak: Nágel Kornél grafikusművész, a 25 éves Kosbor együttes Tamás Benedek vezetésébel, Gerendás Péter zeneszerző és előadóművész, Csala Ildikó festő, restaurátor. Új korszak kezdődött melyben színházunk kilépett addigi kereteiből és a zenével és a képzőművészettel bővítette művészi eszköztárát.

2 kontinensen, 6 országban közel 300 előadást játszottuik előadásainkat és több tucat kiállítást szerveztünk. Kaptunk fesztiváldíjakat, gratulációkat. De legnagyobb elismerésünk a rengeteg nézői bejegyzés internetes és papít alapú VENDÉGKÖNYVeinkbe. 

Fellépéseink voltak a Nemzeti Színházban, a MÜPÁban, a Parlamentben, a Hősök terén, a Washingtoni Magyar Nagykövetségen, az Ottawa Egyetemen, templomokban, tornatermekben, a Lánc hídon, barlangokban, sörsátorban, kávéházakban, könyvtárakban, művelődési és közösségi házakban, képzőművészeti galériákban, hangversenytermekben.

Csodálatos emberekel ismerkedtünk meg, akik önzetlenül segítették munkánkat, számtalan barátra tettünk szert, sokezer embernek tettük új formában újra élővé a magyar költőket és varázsoltuk hús-vér tapasztalattá a történelmet az irodalmon keresztül.

Petőfi, József Attila, Radnóti, Faludy és Pilinszky mellett újabb költőket szeretnénk versszínpadra állítani. Új előadástervekkel, műfaj elképzelésekkel és reményekkel lépünk a következő versszínházi évtizedbe, hiszen a Versszínház™ a Költészet színháza és a Színház költészete!

Reméljük, Ti is jöttök tovább velünk az úton!

elso