péntek, 30 január 2015

Magyar Kultúra Napjaink 2015.

1989 óta január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

Ez az időszam mindig forgalmas a Versszínház™ számára.

Idén már 20-án ünnepelni kezdtünk. Teltházas Radnóti versszínházi előadásunkkal ünnepelte e napot Százhalombata irodalomszerető közönsége a Hamvas Béla Városi Könyvtárban.

radnoti versszinhaz szazhalombatta-003radnoti versszinhaz szazhalombatta-005radnoti versszinhaz szazhalombatta-002

22-én sűrű napunk volt.
Délután 1 órakor "Versszínház a suliban" rendhagyó irodalomóra-sorozatunk keretében a budai Jókai Klub szervezett a Testnevelési Egyetem Gyakorló Iskolája diákjainak ugyancsak Radnóti előadást. A nézőtéren azonban nemcsak diákok, hanem legnagyobb meglepetésünkre nyugdíjasok is ültek, akik ugyanúgy élvezettel hallgatták és nézték az előadást.

Délután fél 5-kor már a várpalotai, nagyszerűen felújított Thury-vár dísztermében építettük József Attila előadásunk színpadát, hogy 5 órakor kezdődhessen.
Itt a városi megemlékezés és a kulturális munkákért járó díjkiosztó ünnepség záróelőadásaként léptünk színpadra egy kiállítás terében. /http://veol.hu/kultura/jozsef-attila-utolso-ejszakaja-1674297/

jozsef attila versszinhaz varpalota-001jozsef attila versszinhaz varpalota-003jozsef attila versszinhaz varpalota-004

23-án este a Pestszentimrei Közösségi Ház vendégei voltunk - immár 6. alkalommal.
Most Pilinszky verszenei előadásunkat vittük a szentimrei közönségnek, akik Pilinszky János költészetével, a Kosbor Trió zenéjével és Turek Miklós versmondásával ünnepelték a Magyar Kultúra Napját.

01-pilinszky versszinhaz pik1103-pilinszky versszinhaz pik1302-pilinszky versszinhaz pik1204-pilinszky versszinhaz pik1406-pilinszky versszinhaz pik16

 

29-én este a Dunaharasztii Városi Könyvtárba voltunk hivatalosak, ugyancsak Radnóti előadásunkkal. Itt zártuk a Kultúra Nap-i sorozatunkat szintén vegyes, felnőtt és diák közönség előtt.

radnoti versszinhaz-dunaharaszti

Köszönjük minden fellépőnknek a közreműködést - Kocsis Gábornak a technikai segítséget! -, a szervező kollégáknak a szervezési munkát, a közönségnek pedig köszönjük, hogy ismét megtisztelt bennünket figyelmével!