kedd, 07 január 2014

Versszínház 2013.

A tegnapi napon Radnóti Miklóssal zártunk egy igazán különleges és mozgalmas esztendőt.

Immár 9. alkalommal egy kis összefoglalással szeretnénk megköszönni Nektek mindazokat az élményeket, melyeket az év során a magyar irodalom és színház varázsában együtt átéltünk.


Köszönjük partner-intézményeinknek a meghívásokat, a sok szervező munkát és Nektek is köszönjük az egész éves érdeklődést, a szellemi és anyagi támogatásotokat, mely nélkül a Versszínház™ nem létezhetne.

 

Néhány fontosabb esemény 2013-as évadunkból:

 

A 2013-as esztendő premierrel indult és zárult.

Januárban Turek Miklós és Gerendás Péter zenés Faludy-előadása debütált Budapesten,

 Faludy versszinhaz egrendas turek jaszbereny 1

Faludy - GERENDÁS - Turek verszenei előadás

 

majd novemberben a Budaörsi Latinovits Színház felkérésére Turek Miklós mutatta be legújabb, ötödik versszínházi monodrámáját TANULD MEG EZT A VERSEMET címmel. A József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György életének és költészetének párhuzamait megelevenítő előadást Nágel Kornél grafikusművész a költők verseihez készült illusztrációs-sorozatának kiállítása egészítette ki igazán különleges élménnyé.

 versszinhaz tanuld meg kocsis kepek 5

Tanuld meg ezt a versemet ...- monodráma József Attila, Radnóti és Faludy életének párhuzamairól

 

Az évek óta együttdolgozó Turek - Nágel művészpáros egy Faludy-kiállítással egybekötött versszínházi előadáson ismét együtt lépett közönség elé a mezőtúri Zsinagóga galériában az ArTúr Fesztivál keretében.

faludy versszinhaz turek miklos mezotur 5

Faludy-előadás és kiállítás Mezőtúron

 
József Attila születésnapján - a Magyar Költészet Napján - két előadásunk is volt. Józsefváros költészet napi megemlékezésén a H13 rendezvényközpontban tartottunk József Attila-előadást és a Váci Dunakanyar Színház József Attila-előadásunkkal nyitotta kapuit!

jozsef attila versszinhaz turek miklos jozsefvaros 23

József Attila-előadás a H13 rendezvényközpontban

 

Büszkék vagyunk, hogy Versszínházunk vezetőjét, Turek Miklóst érte a megtiszteltetés, hogy az október 23-i nemzeti megemlékezésen a Hősök terén először mondja el Weöres Sándor idén napvilágra került '56-os költeményét a Rapszódia a kivívott szabadságról c. verset.

 1383156 221763061325416 1105005991 n

Turek Miklós a Hősök terén

 


A Siófoki Városi Könyvtárban nagy sikerrel zártuk előző évben megkezdett 6 teltházas versszínházi előadásból álló sorozatunkat, mely teljes egészében Uniós pályázati forrásokból valósult meg.

turek gerendas 058

Versszínház előadás-sorozat a siófoki városi könyvtárban

 


A pozsonyi KUPIDO Kultúr-pedagógiai polgári társulás meghívására Petőfi és Faludy-előadásokat tartottunk a pozsonyi magyar közösségnek a Meteorit Színházban.

versszinhaz pozsony

Versszínház Pozsonyban

 


Március 15-re készülődve Petőfi gimnáziumában, az Aszódi Evangélikus Gimnáziumban is tartottunk Petőfi-előadást március 15-e alkalmából.

 petofi-versszinhaz-aszod 1

Március 15-i Petőfi-előadás Aszódon


Október 23-át a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola 300 diákjával és Faludy-előadásunkkal is ünnepeltünk. 

faludy versszinhaz turek bartok konzi 5

Október 23-i megemlékezés a Bartók Konziban

 


Pécsett szintén közel 300 diáknak játszottuk Petőfi-előadásunkat az ÖSSZPRÓBA Alapítvány szervezésében, akikkel jövőre további iskolai előadás-sorozatot szervezünk. 

versszinhaz petofi sandor turek miklos pecs 4

Versszínház Petőfi-előadás Pécsett

 

Jászberényben ugyancsak teltházas zenés Faludy-előadást tartottunk Gerendás Péter és Turek Miklós közreműködésével a Budaörsi Latinovits Színház szervezésében, akikkel hosszútávú együttműködési szerződést kötöttünk.

Faludy versszinhaz egrendas turek jaszbereny 2

Versszínház előadás a jászberényi diákoknak

 

Pilinszky verszenei előadásunkkal vendégszerepeltünk a balatonfüredi Vaszary Villa kiállított alkotásai között.

 


És ez csak egy rövid válogatás az év versszínházi alkalmaiból - természetesen valamennyi előadásunkra büszkék vagyunk.

Megtiszteltetés és öröm, hogy irodalmi és színházi élményeket adhatunk és egyre bővülő repertoárunkat egyre többen engeditek be mindennapjaitok rohanásába.

Köszönjök a pedagógusok áldozatos szervezői munkáját, hogy gyermekeinket hozzásegítik irodalmi kultúránk és történelmünk ilyen típusú megismeréséhez.

Bízunk benne, hogy a 2014-es jubileumi versszínházi évadunkat további közös élményekkel gazdagodva zárjuk majd!

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog és Tartalmas Új Esztendőt kíván a

 

Versszínház