vasárnap, 16 február 2014

Meghalt Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni

2014. február 16., Turek Miklós jegyzete

 

Tegnap meghalt Radnóti Miklós felesége, Gyarmati Fanni - Fifi néni, ahogy sokan emlegették. Elment ismét egy nagy korszak, nagy tanuja, aki élete végéig hű maradt a Költőhöz.

Tanított a színművészeti főiskolán, de én már nem találkoztam vele sajnos - mint ahogy nem találkozhattam Hegedűs Géza bácsival sem (Amikor felvetettem, hogy tartson nekünk órát, már nagyon rossz állapotban volt - testileg!)

Fifi nénit 2007-ben a Radnóti-előadás bemutatója előtt felhívtam.  - Radnóti Miklósnét keresem! - erre érkezett a válasz - Én vagyok! A hideg futott végig a hátamon. Én most azzal a Fannival beszélek, aki a "rőt sövény előtt" várta haza Radnóti Miklóst a munkatáborból és a neve örökre bevonult a világirodalomba! Álltam és nem tudtam mit mondani. Le kellett tennem és később - már összeszedve magam - visszahívnom. Meghívásimra kedvesen csak annyit mondott -Én már sehová nem megyek el, ahol csak Miklóssal foglalkoznak.

Vele is úgy voltam, voltunk sokan, mint Faludy Gyurka bácsival, hogy ők nem halnak meg soha! 

És... De a világ rendje az hogy jövünk-megyünk.

És amikor tegnap Cserépfalvi Katitól, Radnóti kiadójának az Egyesült Államokban élő lányától megkaptam az alábbi képet  - ami az ő  gyermekkori emlékkönyvéből való bejegyzés  - ugyancsak megborzongtam.

10 évvel ezelőtt mikor "nekivágtam"  a Versszínháznak, nem sejtettem, nem reméltem,  nem is gondoltam, milyen irodalomtörténeti kalandokban  és találkozásokban lesz részem. 

Faludy György.  Faludy recski rabtársa, "Gizike", azaz Györgyey Aladár és felesége, Györgyey Klára, a Yale Egyetem professzora. Faludy  barátai szerte a világban, Krencsey Marianne (New York), Gábori Ibi (Torontó)! Radnóti özvegye Gyarmati Fanni. Andai Ferenc  (Kanada), Radnóti volt bori rabtársa, aki ma az ottawai egyetemen tanít. Cserépfalvi Kati (USA) és még sok-sok találkozás és felejthetetlen élmény. 

És egyre több telefonkönyvből kihúzott telefonszám. 

De a versek velünk élnek!

 

gyarmati fanni-cserepfalvi kati