Versszínházi monodráma Radnóti Miklós életéről és költészetéről kizárólag versei felhasználásával

 

 Szerkesztő, rendező és előadó: Turek Miklós

 Bemutató: 2007. október 8.

 Helyszín: FÉSZEK Klub, Budapest

radnoti-miklos


Turek Miklós művészete nemcsak Radnóti Miklóst szólaltatta meg, de különleges művészetével képes volt megrendítő hűséggel tolmácsolni a tragikus sorsú poéta életének érzékeny rezzenéseit.

Dr. Andai Ferenc történészprofesszor, Radnóti Miklós bori rabtársa

 

Az előadás nézői tanúi lehetnek egy tragikusan fiatalon kihunyt magyar költői élet utolsó pillanatának. A pillanatnak, amikor a halál előtt egy szempillantás alatt lepereg az ÉLET. Radnóti angyala meséli el nekünk élettörténetét a korról „mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra”.

 

radnoti-miklos-1

radnoti-miklos-2

radnoti-miklos-3

 

Radnóti Miklós 1909-ben született Budapesten. Mindössze 4 esztendővel volt fiatalabb József Attilánál és egy évvel idősebb Faludy Györgynél. Zsidó származása miatt a II. világháború vihara háromszor is munkatáborba sodorta. Az utolsó, szerbiai munkatáborban, Bor község közelében írta utolsó verseit az őt halhatatlanná tévő Bori notesz-be. A háború vége előtt pár hónappal a tábor fogolyait erőltetett menetben Németországba hajtották. Ezen a keserves úton érte a legyengült költőt a halál Győr közelében.

Az előadások 2008. őszén eljutottak Kanadába és az Egyesült Államokba is egy 12 részes előadássorozat keretében. Az Ottawa Egyetemen tartott előadásunkat Radnóti Miklós volt rabtársa, Dr. Andai Ferenc történész professzor vezette be. Radnóti kiadójának lánya, Cserépfalvi Kati is - akinek emlékkönyvébe Radnóti 1943-ban a Cserépfalvi Katinak c. verset írta - rendszeres vendége előadásainknak amikor Magyarországon tartózkodik.

 

 


Ajánljuk előadásunkat színházak, művelődési és közösségi házak, könyvtárak programjába, nemzeti és kulturális ünnepekre és iskoláknak szóló oktató-nevelő programként is!

 

versszinhaz-iskolaÉlményközpontú oktatási projekt - "Versszínház a suliban"

Az élményközpontú oktatás elősegítésére versszínházi rendhagyó irodalomóra-sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására, meghívására!

Az előadást középiskolás korosztálytól az egyetemi korosztályig ajánljuk.

Az előadás hossza 60 perc.

Tovább a projekthez

 

Rólunk mondták

Szepesi Ágnes
Tisztelt Művész Úr!

Köszönöm a heti két gyönyörű estét, amelyet ezen a héten két különböző században élő és alkotó költő műveinek előadásával okozott nekem és azt gondolom még sokunknak akik ezeken részt vettek. És máris itt kezdődik, hogy ez nem csupán előadás, hanem az ahogyan azt érezhettem, mintha a költő maga szólt volna és állt ott a színpadon. ...

Rendhagyó irodalomóra

versszinhaz-iskola

"Versszínház a suliban"

versszínházi rendhagyó irodalomóra sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására!

Az előadás hossza 60 perc.

Bővebben

Programszervezés és információ

Előadásainkat meghívásra ajánljuk

 

  • színházaknak
  • művelődési intézményeknek
  • könyvtáraknak
  • oktatási intézményeknek

 Időpont,
helyszín,
árajánlat 

egyeztetése ügyében vegye fel velünk a kapcsolatot!

info@versszinhaz.eu

ajánlatkérés