Árny az árnyban ...

Versszínházi monodráma Radnóti Miklós életéről és költészetéről kizárólag versei felhasználásával

 

 Szerkesztő, rendező és előadó: Turek Miklós

 Bemutató: 2007. október 8.

 Helyszín: FÉSZEK Klub, Budapest

radnoti-miklos


Turek Miklós művészete nemcsak Radnóti Miklóst szólaltatta meg, de különleges művészetével képes volt megrendítő hűséggel tolmácsolni a tragikus sorsú poéta életének érzékeny rezzenéseit.

Dr. Andai Ferenc történészprofesszor, Radnóti Miklós bori rabtársa

 

Bővebben az előadásról

Az előadás nézői tanúi lehetnek egy tragikusan fiatalon kihunyt magyar költői élet utolsó pillanatának. A pillanatnak, amikor a halál előtt egy szempillantás alatt lepereg az ÉLET. Radnóti angyala meséli el nekünk élettörténetét a korról „mikor az ember úgy elaljasult, hogy önként, kéjjel ölt, nemcsak parancsra”.

 

radnoti-miklos-1

radnoti-miklos-2

radnoti-miklos-3

 

Radnóti Miklós 1909-ben született Budapesten. Mindössze 4 esztendővel volt fiatalabb József Attilánál és egy évvel idősebb Faludy Györgynél. Zsidó származása miatt a II. világháború vihara háromszor is munkatáborba sodorta. Az utolsó, szerbiai munkatáborban, Bor község közelében írta utolsó verseit az őt halhatatlanná tévő Bori notesz-be. A háború vége előtt pár hónappal a tábor fogolyait erőltetett menetben Németországba hajtották. Ezen a keserves úton érte a legyengült költőt a halál Győr közelében.

Az előadások 2008. őszén eljutottak Kanadába és az Egyesült Államokba is egy 12 részes előadássorozat keretében. Az Ottawa Egyetemen tartott előadásunkat Radnóti Miklós volt rabtársa, Dr. Andai Ferenc történész professzor vezette be. Radnóti kiadójának lánya, Cserépfalvi Kati is - akinek emlékkönyvébe Radnóti 1943-ban a Cserépfalvi Katinak c. verset írta - rendszeres vendége előadásainknak amikor Magyarországon tartózkodik.

 

 


Ajánljuk előadásunkat színházak, művelődési és közösségi házak, könyvtárak programjába, nemzeti és kulturális ünnepekre és iskoláknak szóló oktató-nevelő programként is!

Árajánlatkérés előadásra

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Kérjük adja meg a települést
Kérjük adja meg a nevét
Kérjük adja meg a telefonszámát
Kérjük adja meg a email címét
Invalid Input
Nem megfelelő kiválasztás

Pályázatok Pályázatok iskoláknak

 

Élményközpontú irodalom- és történelemoktatás

 

"Versszínház™ a suliban" projekt

 

Rendhagyó irodalom- és történelemórák általános-, a közép- és a főiskolai, egyetemi korosztályoknak.

Az élményközpontú  irodalom- és történelemoktatás támogatására rendhagyó versszínházi irodalomóra-sorozatunkban lehetőség van az előadások iskolákba - vagy az iskolákhoz közeli művelődési intézményekbe - való meghívására. 

Tovább a projekthez

Rendhagyó irodalomóra

versszinhaz-iskola

"Versszínház a suliban"

versszínházi rendhagyó irodalomóra sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására!

Az előadás hossza 60 perc.

Pályázat iskoláknak

Aktuális!!!
pályázati lehetőség iskoláknak

Kattints ide!

Rólunk mondták

Kovács Anikó
Tisztelet Művész Úr! Kedves Miklós!

Szívet melengető élményben volt részünk Londonban élő magyaroknak, November 26.-án a Battersea Mess and Musical Hall-ban megrendezett "Nappali hold kél bennem..." Versszínház József Attiláról előadásán, Turek Miklós színművész előadásában.
Oly kevés értékes és magyar kultúra jut el hozzánk, de ez az este egyedül...