Versszínházi monodráma Petőfi Sándor életéről és költészetéről kizárólag versei felhasználásával

Kaleidoszkóp Nemzetközi VersFesztivál különdíj 2012.

 Szerkesztő, rendező és előadó: Turek Miklós

 Bemutató: 2009. november 14.

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum

petofi-sandor


E nagy odaadással összeállított műsor több, mint versmondás, valóban Versszínház. A rendkívül pontos és invenciózus szövegértelmezésre épülő egyszemélyes színház jelenetekkel, színészi gesztusokkal kelti új életre a túlzottan is ismertnek vélt verseket...

Arató László, a Magyartanárok Országos Egyesületének elnöke

 

Erendhagyó irodalomórának is kiválóan alkalmas előadás annak a csaknem általánosan tapasztalható vélekedésnek megdöntésére született, amely Petőfit sablonosnak, ódivatúnak, porosnak és unalmasnak tartja. Valóban elavultak e lánglelkű költőóriás gondolatai vagy csak a róla alkotott képünk felszínes?
Olyan sokan, olyan sokféle érzelmi töltettel szavalták már verseit, hogy már nem is látjuk a lényeget: az EMBERT! A zsenit, aki rövid élete ellenére több emberöltőnyi életművet hagyott ránk. Verseiből és életéből emberséget, történelmet, csibészséget és filozófiát is tanulhat a XXI. századi ember.

 

szoloszem-petofi-sandor-01

szoloszem-petofi-sandor-02

szoloszem-petofi-sandor-03

 

Petőfi a fiú, a színész, a katona, a szerelmes kamasz, a férfi, a családfő, az apa és természetesen a lángoló forradalmár - mind-mind megjelenik az előadás egy órájában. A végén pedig ott áll előttünk az EMBER, aki fél, érzi és vállalja a sorsát és Shakespeare-rel ellentétben azon töpreng, hogy „Használ-e a világnak, aki érte föláldozá magát?”, mert számára a "kérdések kérdése ez és nem a "Lenni, vagy nem lenni?".

 

 

Az előadássorozat e darabja is egy monológgá összefűzött versfolyam, mely minimális technikai háttérrel is teljesértékűen állítja elénk Petőfi költészetének szilánkjait, korának egy szeletét és személyiségének egy szubjektív „dagerrotípiáját”.


Ajánljuk előadásunkat színházak, művelődési és közösségi házak, könyvtárak programjába, nemzeti és kulturális ünnepekre és iskoláknak szóló oktató-nevelő programként is!

 

versszinhaz-iskolaÉlményközpontú oktatási projekt  - "Versszínház a suliban"

Az élményközpontú oktatás elősegítésére versszínházi rendhagyó irodalomóra-sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására, meghívására!

Az előadást általános iskola 6. osztályától az egyetemi korosztályig ajánljuk.

Az előadás hossza 60 perc.

Tovább a projekthez

Rólunk mondták

Ana Leopold
Igen tisztelt Turek Mûvészúr! Nagyon garatulálok a Frankfurti "Szabadság-börtön-szabadság" elöadasához! Faludy György verseit meg is fogam szerezni. Egy nagy élmény volt a mai elöadás. Sok sikert tovabbra is!

Tisztetettel,

Ana Leopold


Köszönjük a csodálatos székesfehérvári elõadást.

M. Béláné

Rendhagyó irodalomóra

versszinhaz-iskola

"Versszínház a suliban"

versszínházi rendhagyó irodalomóra sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására!

Az előadás hossza 60 perc.

Bővebben

Programszervezés és információ

Előadásainkat meghívásra ajánljuk

 

  • színházaknak
  • művelődési intézményeknek
  • könyvtáraknak
  • oktatási intézményeknek

 Időpont,
helyszín,
árajánlat 

egyeztetése ügyében vegye fel velünk a kapcsolatot!

info@versszinhaz.eu

ajánlatkérés