versszínházi monodráma József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György párhuzamos gondolatairól

 Szerkesztő, rendező és előadó: Turek Miklós

 Bemutató: 2013. november 23.

 Helyszín: Budaörsi Latinovits Színház

harom-kolto


A Budaörsi Latinovits Színház és a Versszínház közös produkciója.

 

Párhuzamos különbségek - különböző párhuzamok!
József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György mindössze 5 év különbséggel jöttek a világra, mégis emberöltőnyi különbséggel távoztak innen.

Az előadás e 3 kortárs, de merőben eltérő életutat bejárt költőóriás párhuzamos élettörténéseit és az élettörténésekhez kapcsolódó költői megnyilvánulásait állítja színpadra.

Ugyanazokat a történelmi időket élték, ugyanabban az országban, ugyanazzal az "eszközzel" dolgoztak  - mégis mennyire másként éltek, éltek (vagy nem éltek) túl,  élték meg, és fejezték ki gondolataikat, érzelmeiket, világnézeteiket!

Milyen azonosságokkal és különbségekkel fogalmazta meg József Attila, Radnóti és Faludy a szerelmet? Hogy viszonyultak az őket körülvevő világhoz? Milyen szavakkal öntötték versbe a reményt, a reménytelenséget és a külső vagy belső borzalmakat?

Az előadás „képeit” Ray Bradbury bevezető sorait követve Faludy TANULD MEG EZT A VERSEMET című költeményének versszakai kötik össze egy egységgé.

A versek gondolatilag néha félelmetesen párhuzamosak és olyan mélyebb azonosságot sejtetnek, melyek mintha a magyar kultúra közös gyökeréről fakadnának.

 

tanuld-meg-ezt-a-versemet-1

tanuld-meg-ezt-a-versemet-2

tanuld-meg-ezt-a-versemet-3

 

Az előadás monodrámai műfaja - az egy előadón keresztül való költői megnyilvánulások - teszik még izgalmasabbá  ezeket a drámai párhuzamosságokat és különbözőségeket.

Rólunk mondták

Mariann
Ott voltunk a tatai előadásán a Jávorkában. Én nem rajongok a versekért, de nagyon jó előadás volt és már ki is vettem a könyvtárból egy Faludi kötetet.
Remélem még találkozunk, köszönettel.
Mara

Rendhagyó irodalomóra

versszinhaz-iskola

"Versszínház a suliban"

versszínházi rendhagyó irodalomóra sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására!

Az előadás hossza 60 perc.

Bővebben

Programszervezés és információ

Előadásainkat meghívásra ajánljuk

 

  • színházaknak
  • művelődési intézményeknek
  • könyvtáraknak
  • oktatási intézményeknek

 Időpont,
helyszín,
árajánlat 

egyeztetése ügyében vegye fel velünk a kapcsolatot!

info@versszinhaz.eu

ajánlatkérés