Tanuld meg ezt a versemet...

versszínházi monodráma József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György párhuzamos gondolatairól

 Szerkesztő, rendező és előadó: Turek Miklós

 Bemutató: 2013. november 23.

 Helyszín: Budaörsi Latinovits Színház

harom-kolto

 

Bővebben az előadásról

A Budaörsi Latinovits Színház és a Versszínház közös produkciója.

 

Párhuzamos különbségek - különböző párhuzamok!
József Attila, Radnóti Miklós és Faludy György mindössze 5 év különbséggel jöttek a világra, mégis emberöltőnyi különbséggel távoztak innen.

Az előadás e 3 kortárs, de merőben eltérő életutat bejárt költőóriás párhuzamos élettörténéseit és az élettörténésekhez kapcsolódó költői megnyilvánulásait állítja színpadra.

Ugyanazokat a történelmi időket élték, ugyanabban az országban, ugyanazzal az "eszközzel" dolgoztak  - mégis mennyire másként éltek, éltek (vagy nem éltek) túl,  élték meg, és fejezték ki gondolataikat, érzelmeiket, világnézeteiket!

Milyen azonosságokkal és különbségekkel fogalmazta meg József Attila, Radnóti és Faludy a szerelmet? Hogy viszonyultak az őket körülvevő világhoz? Milyen szavakkal öntötték versbe a reményt, a reménytelenséget és a külső vagy belső borzalmakat?

Az előadás „képeit” Ray Bradbury bevezető sorait követve Faludy TANULD MEG EZT A VERSEMET című költeményének versszakai kötik össze egy egységgé.

A versek gondolatilag néha félelmetesen párhuzamosak és olyan mélyebb azonosságot sejtetnek, melyek mintha a magyar kultúra közös gyökeréről fakadnának.

 

tanuld-meg-ezt-a-versemet-1

tanuld-meg-ezt-a-versemet-2

tanuld-meg-ezt-a-versemet-3

 

Az előadás monodrámai műfaja - az egy előadón keresztül való költői megnyilvánulások - teszik még izgalmasabbá  ezeket a drámai párhuzamosságokat és különbözőségeket.

Árajánlatkérés előadásra

Invalid Input
Invalid Input
Invalid Input
Kérjük adja meg a települést
Kérjük adja meg a nevét
Kérjük adja meg a telefonszámát
Kérjük adja meg a email címét
Invalid Input
Nem megfelelő kiválasztás

Pályázatok Pályázatok iskoláknak

 

Élményközpontú irodalom- és történelemoktatás

 

"Versszínház™ a suliban" projekt

 

Rendhagyó irodalom- és történelemórák általános-, a közép- és a főiskolai, egyetemi korosztályoknak.

Az élményközpontú  irodalom- és történelemoktatás támogatására rendhagyó versszínházi irodalomóra-sorozatunkban lehetőség van az előadások iskolákba - vagy az iskolákhoz közeli művelődési intézményekbe - való meghívására. 

Tovább a projekthez

Rendhagyó irodalomóra

versszinhaz-iskola

"Versszínház a suliban"

versszínházi rendhagyó irodalomóra sorozatunk keretében lehetőség van az előadás iskolákban vagy iskolákhoz közeli helyszíneken való bemutatására!

Az előadás hossza 60 perc.

Pályázat iskoláknak

Aktuális!!!
pályázati lehetőség iskoláknak

Kattints ide!

Rólunk mondták

Vass Zoltán
Tisztelt Művész Úr, kedves Miklós!
Kunszentmárton rólad áradozik. Felejthetetlen élménnyel ajándékoztad meg gyermekkorod színhelyének publikumát. Bárkivel beszéltem is, el van ragadtatva csodálatos előadásodtól, őszinte, kedves személyiségedtől.
Áldott adventet, boldog karácsonyt kívánunk sok szeretettel. S kívánjuk, hogy az új esztendőben ismét láthassanak-hal...